ALBLASSERDAM – Het kunstwerk ‘Ecce Homo’ heeft woensdag 16 november een plaats gekregen schuin voor de nieuwe brandweerkazerne aan de Dam in Alblasserdam. Kunstenares Linda Verkaaik was erbij. “Het was even lastig met de vergunningen, maar het is er dan toch van gekomen. Het liefst had ik ‘m nog verder in de dijk zien staan, maar zo is ’t ook mooi.”. Als drager van een vuurwerklont heeft het kunstwerk dat (zie de mens betekent) in 1997 gediend als brandende fakkel bij de opening van de tentoonstelling Ecce Homo bij de Hazelaar in Soest.

De houten kop vlamde vuurrood door de stalen baleinen heen. Toch bleef het kunstwerk mooi intact, waarna Verkaaik besloot er een bronzen afgietsel van te maken. In de holle achterkant van het brons staat een tekst van Joost van den Vondel (1587-1679) uit Lucifer (1654): ‘Waar zijn wij toe gekomen’.

Het kunstwerk mag dan wel niet speciaal voor de brandweerkazerne gemaakt zijn, toch past ‘Ecco Homo’ gezien de tekst en het oorspronkelijk doel goed bij de kazerne. Maar er is nog meer: “Het stalen masker weerhoudt de vlammen. Daardoor is het kunstwerk niet op gefikt. En zo beschermt ook de brandweer de mensen tegen vuur,” aldus Verkaaik.

Voor het kunstwerk was een bedrag van 15.000 euro beschikbaar gesteld door de gemeente Alblasserdam.

 

Deel dit bericht via...