ALBLASSERDAM – Het is deze week precies zestig jaar geleden dat de Alblasserdammers Wijnand Bos (90) en Anke Buizer (80) elkaar het jawoord gaven. Donderdagmiddag 10 november werd het tweetal met een paardenkoets opgehaald bij hun huis aan de Magnoliastraat in Alblasserdam, waarna het gezelschap vertrok naar Gemeenschapscentrum Trefpunt in Oud-Alblas, dat wordt gerund door zoon Jacob Pieter Bos. Dinsdag bracht burgemeester Bert Blase het echtpaar, namens de gemeente een bezoek.

Wijnand en Anke leerden elkaar op een bijzondere manier kennen. “Mijn vader had verkering met de vriendin van mijn moeder en mijn moeder had verkering met de vriend van mijn vader. Het is toen blijkbaar tot een partnerruil gekomen en het klikt erg goed tussen de twee,” lacht Jacob Pieter.

Van de trap gevallen
Wijnand en Anke woonden tot 1970 in Heinenoord en verhuisden in dat jaar naar Alblasserdam. “Ik kreeg een baan in gebouw De Haven bij het Makado. Een aantal jaar later kreeg ik een ernstig ongeluk. De ladder waar ik op stond om de ramen te lappen, brak en ik viel. Hierdoor kon ik mijn werk niet goed meer doen en ging ik bij de rechtbank in Dordrecht aan het werk. Dat werk heb ik tien jaar gedaan en daarna ben ik met pensioen gegaan,” vertelt Wijnand.

Anke is volgens zoon Jacob Pieter altijd de rechterhand geweest van zijn vader. “Ze staat altijd voor hem en eigenlijk iedereen klaar en ze helpt waar nodig is. Daarnaast heeft ze een tijd gewerkt in een bloemenzaak.”

Verrassing
De tocht in de koets was volgens Anke een ‘geweldige verrassing’. “Ik hou heel veel van koetsen. Vroeger met de paardenmarkt stapte ik er altijd al in en uit en in en uit. Ik had hier niet op durven hopen. Het was erg leuk!” Het echtpaar, dat nog bijzonder vitaal is voor de leeftijd, heeft drie zoons, één dochter en zes kleinkinderen.