ALBLASSERDAM – Tegen een 45-jarige man uit Alblasserdam is dinsdagmiddag 8 november 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist. De verdachte heeft zich, volgens de officier van justitie, schuldig gemaakt in het handelen en voorhanden hebben van zwaar, illegaal vuurwerk en het hebben van een kleine hennepkwekerij op de zolder van zijn huis aan de Zeevaartstraat in het Damdorp.

De politie nam op 29 december 2010 in het huis van de man een partij illegaal vuurwerk in beslag en ontmantelde een hennepkwekerij. Agenten stelden een onderzoek in nadat er via Meld Misdaad Anoniem een anonieme tip was binnengekomen. In het hele huis werd illegaal vuurwerk van in totaal 425 kilo aangetroffen dat vooral bestond uit siervuurwerk. Op de bovenverdieping werd een hennepkwekerij met 129 plantjes ontmanteld.

Nooit aan moeten beginnen
De rechters die de man dinsdag ondervroegen, gingen met name in op de gevaarsetting. Één van de rechters, stelde met de woorden van de rechter-commissaris dat er een ‘tweede Enschede’ had kunnen ontstaan. De alleenstaande man gaf hierop toe dat hij niet slim bezig is geweest. “Ik heb weinig hobby’s en ik vond vuurwerk leuk om te hebben. Uit voorzorg had ik het vuurwerk door het hele huis verdeeld, want als er brand zou ontstaan zou niet alles tegelijk de lucht in gaan. Achteraf gezien is het gewoon stom van me. Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat ik ook mijn buren in gevaar bracht met mijn hobby. Ik had er gewoon nooit aan moeten beginnen,” aldus de verdachte.

NSB-lijn
Hij kocht het vuurwerk in België en Polen en gaf wilde tijdens Oud en Nieuw net als voorgaande jaren een leuke show geven in de buurt. Het feit dat iemand hem via Meld Misdaan Anoniem heeft aangegeven, kon de man niet waarderen. “Als iemand last van me heeft, moet hij dat gewoon tegen me zeggen en niet via een anonieme NSB-lijn,” zo vindt Van den A.

Stekjes
De stekjes waren volgens hem in werkelijkheid niet zoveel als het nu lijkt. “Ik had wel zoveel stekjes staan, maar de ervaring leert dat er heel veel doodgaan. Je hebt geluk als een stekje niet dood gaat. Er zijn minimaal zestig plantjes waarvan niet aantoonbaar is dat ze zouden blijven leven, maar goed het waren er inderdaad te veel en ik was ook hier fout mee bezig. Ik had het niet moeten doen,” aldus de Alblasserdammer.

Cannabis
De man wilde de ‘oogst’ zelf gebruiken. “Ik gebruik al vijfentwintig jaar cannabis en gebruik gemiddeld één gram per dag. Dit doe ik om te ontstressen, want ik werk gemiddeld zeventig uur per week. Door een blowtje te roken, kom ik weer tot rust.”

OVJ
De officier van justitie vindt dat de man een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden verdient voor zijn wandaden. Als de man dus de komende twee jaar geen overtreding begaat, vervalt de gevangenisstraf.

De rechters geven over exact twee weken een oordeel over de zaak.