ALBLASSERDAM – Goed nieuws voor kinderen die op school niet goed mee kunnen komen omdat ze te veel in beelden denken. Gedragsspecialist Jolanda Verboom van 12fly uit Alblasserdam weet de kinderen met tips en trucs goed wegwijs te maken in het op taal georiënteerde onderwijsland. “Beelddenkers zien in woorden geen letters, maar zij zien de letters als plaatjes. Daarbij slaan de kinderen informatie anders op, waardoor het voor hen moeilijk is om mee te komen op school. Ik leer de kinderen dat wat ze talig aangeboden krijgen, om te zetten naar beeld,” vertelt Jolanda.

Het onderwijs wordt volgens Jolanda in Nederland bijna altijd ‘talig’ aangeboden. “Bij vijf procent van de kinderen komt dit niet goed binnen, omdat zij beelddenkers zijn. Als je tegen zo’n kind praat over een stoel, dan ziet hij/zij een plaatje en niet de letters van het woord. Dat komt omdat een beelddenker met zijn rechter hersenhelft denkt. Talige mensen doen dit met links.  ”

Jolanda leert deze kinderen in acht lessen van drie kwartier om om te gaan met talige informatie. “Je ziet dat kinderen na deze lessen weer zin krijgen in school, dat ze betere cijfers gaan halen en dat ze weer plezier kunnen maken,” vertelt Jolanda.

Enkele trucs zijn volgens de Alblasserdamse om te werken met kleuren. “Beelddenkers kunnen vaak moeilijk plannen. Wanneer zij per vak een kleur gebruiken en ze schrijven met die kleur het huiswerk in de agenda, kunnen de kinderen wél plannen. Die kleuren zegt hen namelijk veel meer dan een paar letters. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld geschiedenis. Gebruik tijdens het leren een tijdslijn met plaatjes en ze onthouden ineens alle belangrijke data.” Beelddenken komt vaak voor bij kinderen die hoogbegaafd of hooggevoelig zijn. Verder komt het vaak voor bij kinderen die AD(H)D, dyscalculie of dyslexie hebben.

Contact
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jolanda via het nummer 0620631175 of per mail via [email protected]. Haar praktijk is te vinden aan de Da Costastraat 72 in Alblasserdam.

Dit is een betaalde advertorial. Ook een ‘advertentieverhaal’? Ga naar het kopje adverteren op de homepage en bekijk de mogelijkheden.

Deel dit bericht via...