ALBLASSERDAM – Op diverse plaatsen in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland is zaterdag 29 oktober Halloween gevierd. In Nieuw-Lekkerland waren in de Molenbuurt meer dan honderd kinderen op de been en wisten ook de volwassenen zich tot laat in de avond te vermaken. Zo werden bij familie De Bruijn aan de Bovenkruier griezelfilms gekeken, griezelhapjes gegeten en vooral gezellig feest gevierd.

Ook op het grasveld achter de Waterpeper (Zie foto 1)  in Alblasserdam was het feest. De hele dag konden de kinderen spelletjes doen. Verder werden er pompoenen uitgesneden, griezelpudding gegeten en werd er ’s avonds een lampionnenoptocht gehouden, waarbij de kinderen langs de deuren gingen. De bewoners kregen daarbij de keuze trick or treat (waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een iets lekkers krijgen). De Waterpeperbewoners organiseerden dit jaar het feest voor het eerst. “We wilden gewoon wat leuks doen voor de kinderen,” verklaren organisatoren Janine Haak  en Smantha Zweep.

Halloween werd in veel plaatsen dit jaar eerder gehouden vanwege het weekend. De officiële feestdag valt op 31 oktober. De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

De foto’s zijn gemaakt door Johan Udo en Peter Stam.

Ook in Nieuw-Lekkerland werd Halloween gevierd...