ALBLASSERDAM – Zoals het er nu naar uitziet kan in 2014 de eerste duik genomen worden in een nog te bouwen zwembad in Alblasserdam. Alle politieke partijen lieten dinsdagavond 25 oktober tijdens de commissievergadering op het gemeentehuis weten enthousiast te zijn over de plannen om een bad van 25 bij 21 meter te bouwen. Met het bad wordt het oude zwembad Blokweer vervangen. Het plan wordt als akkoordstuk gezet op de agenda van de volgende raadsvergadering. De kans is erg klein dat het idee dan alsnog wordt afgekaatst. Het nieuwe zwembad heeft alleen één nadeel.

Dit nadeel is dat het water niet al te veel opgewarmd kan worden. Normaal had het water tijdens het baby, peuter –en medisch zwemmen (200 deelnemers)  een hogere temperatuur. Met het nieuwe bad is dit niet meer mogelijk, omdat dat te veel geld kost. De D66 wil laten onderzoeken of het mogelijk is om bussen naar plaatsen in de omgeving te laten rijden, waar de watertemperatuur wel hoger is. De SGP ziet hier niets in: “Wij denken dat mensen zelf iets moeten organiseren. Dat lijkt me een beter plan dan collectief bussen te laten rijden,” aldus Eric Boersma.

Complimenten
Veel commissieleden prezen het college en de betrokken partijen om hun goede plan. “Dit zwembad in Alblasserdam is eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar ik kon geen risico’s ontdekken die niet afgedekt waren,” vond Boersma. Zijn collega Jacco Wesselius vertelde namens het CDA blij te zijn dat het college niet halsoverkop ‘te water’ is gegaan. “Er is goed gekeken naar wat het is en die behoedzaamheid loven wij. Het hele verhaal blijkt financieel binnen de kaders te passen en dat is natuurlijk fantastisch.”

Wiekslag en Reddingsbrigade één club
Omdat in het nieuwe bad gebruik gemaakt gaat worden van veel vrijwilligers, is het van belang dat dit goed georganiseerd is. De Wiekslag is hierbij met 400 leden één van de belangrijkste partners. De SGP opperde dinsdag om de Reddingsbrigade en de Wiekslag op te laten gaan in één club. “ Alleen de reddingsbrigade kan met honderd leden geen wezenlijke bijdrage leveren. Kan er niet nagedacht worden over een fusie,” vroeg Boersma zich af. Als het aan Danny van Leeuwen van de ‘Natte Groep’ ligt kan dit wel. “We kunnen best nadenken over een fusie of een goede samenwerking. Daar komt bij dat de Wiekslag vermoedelijk alleen nog maar zal groeien, als er een goede sportvoorziening is.”

De investering in een nieuw zwembad concept ‘2521’ kost ongeveer 5,5 miljoen euro. Het is de bedoeling dat het nieuwe zwembad eind 2014 wordt opgeleverd. “Dat is een mooi jaar en we rekenen er op dat dit gaat lukken,” aldus verantwoordelijk wethouder Sjoerd Veerman. Het zwembad zal, net als het bestaande bad, verbonden zijn met de sporthal Blokweer. In 2013 wordt, als alles goed gaat, begonnen met de bouw.

 

Freek de Gier gaf namens de VVD fractie het boek ‘PPS Stap voor stap’ van Carina Canoy aan het college. Het is volgens De Gier raadzaam om het boek door te nemen, alvorens een beslissing te nemen over het bad. Het boek is erg toepasselijk en gaat over de publiek private samenwerking. Wethouder Veerman name het boek in ontvangst.