ALBLASSERDAM – Al een aantal weken lang zijn er (met name ’s avonds) in Alblasserdam zware dreunen te horen. Onder andere via sociale media vragen de inwoners zich af wat dit voor klappen zijn en waar het geluid vandaan komt. Tijdens een gesprek met een aantal jongeren uit het Damdorp en uit de omgeving daarvan, wordt al snel duidelijk dat het gaat om zwaar illegaal vuurwerk.

“Er zijn best veel groepjes in Alblasserdam die vuurwerk hebben. Ik gok dat er zeker dertig mensen zijn die al vuurwerk afsteken,” weet één van de jongens te vertellen. “Die hele zware knallen die je hoort, zijn van een Cobra6,” vertelt een ander. “De lichtere ontploffingen zijn vaak nitraten en vlinders,” vervolgt hij.

Granaat
Een cobra6 is een zwaar stuk illegaal vuurwerk. De knal is te vergelijken met die van een kleine granaat en de kosten hiervoor zijn ongeveer tien euro per stuk.

Buitenland
Veel moeite om dergelijk vuurwerk te bemachtigen hoef je volgens de vuurwerkafstekers niet te doen. “Mijn oom woont in het buitenland en neemt altijd een paar doosjes cobra’s voor me mee, maar er zijn ook best veel mensen die ze gewoon speciaal gaan halen in België,” aldus een 14-jarige Alblasserdammer.

Politie
Bang voor de politie zijn de pubers niet. “Je moet gewoon zorgen dat je er één of hooguit twee bij je hebt. Dan pakken ze je toch niet, want dan zijn ze al op, voordat ze er zijn,” zegt een jongen terwijl hij demonstratief een nitraatklapper aansteekt en een paar meter verderop neergooit. Na een keiharde dreun grijnst hij: “Zo dat was de laatste voor vandaag.”

Kick
Dat een deel van Alblasserdam zich ergert aan de knallen, snapt het groepje wel. “Natuurlijk schrikken mensen even, maar het is wel een vette kick om een cobra af te steken. Die knal is echt zo bizar hard, dat alles staat te trillen. Sommige mensen moeten gewoon niet zo zeiken over dat vuurwerk. We vernielen toch niks?”

Ook vanuit een ander groepje dat in Alblasserdam vuurwerk afsteekt, wordt zo gedacht. “Wij doen er hooguit één of twee tijdens een hele dag. Vernielen doen we sowieso nooit, dat is voor de losertjes. Het gaat ons gewoon om de knal,” vertellen de twintigers.

Illegaal vuurwerk
In Nederland is het niet alleen verboden om illegaal vuurwerk te kopen of te verkopen, men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd. Minderjarigen die door de politie worden aangehouden, worden naar Bureau Halt gestuurd. Bij Halt krijgen zij een werk- en/of leerstraf en moeten de eventuele schade vergoeden. Wie ouder is dan 18 jaar en aangehouden wordt voor het overtreden van één van de regels, krijgt een proces-verbaal.