OUD-ALBLAS – De politie heeft woensdagavond –en nacht een inbrekerscontrole langs de A15 bij Oud-Alblas/Papendrecht gehouden. Met vijftien man sterk werden verdachte voertuigen op de snelweg gecontroleerd. De aandacht ging hierbij uit naar inbrekersgereedschap en gestolen spullen. In ieder geval vier mannen uit Roemenië, rijdend in een auto met een Engels kenteken (op de foto links-voor), werden aangehouden en geboeid afgevoerd. Zij bleken gereedschappen bij zich te hebben, die gebruikt kon worden voor het plegen van inbraken. Denk hierbij aan een koevoet, slijptol en bijl.

Na een blaastest bleek ook dat de 24-jarige bestuurder te veel alcohol had gedronken. De agenten namen de inzittenden die alle vier kwamen uit Roemenië mee naar het bureau. De andere drie mannen zijn 20, 25 en 29 jaar.

Offensief
De controle, die voor de tweede keer werd gehouden dit jaar, was een onderdeel van het zogenoemde ‘donkere-dagen-offensief’. “Dit houdt in dat we meer controles uitvoeren om inbraken tegen te gaan,” vertelt André Tolenaars van de Politie Zuid-Holland-Zuid. “Je ziet dat nu het ’s avonds eerder donker wordt, criminelen veelvuldig hun slag slaan. Zij komen vaak via de snelweg en gaan ook vaak weer via de snelweg snel weg. We controleren daarom tijdens deze ‘donkere dagen’ die van half oktober tot begin april duren, vaker op verdachte voertuigen met verdachte gereedschappen,” vervolgt de agent.

Preventief en repressief
En dat deden ze in de nacht van 19 op 20 oktober niet voor niets. Met behulp van apparatuur en politiemotoren werden de verdachten vanaf de snelweg naar de carpoolplaats bij Oud-Alblas gebracht, waarna een controle volgde. Vier mannen konden worden aangehouden. Nu is het waarschijnlijk niet zo dat hen een hele zware straf boven het hoofd hangt, want het is niet te bewijzen dat het viertal wilde inbreken. “Wel is het zo dat ze in ieder geval nu niet konden inbreken en wellicht zijn afgeschrikt door de aanhouding. Onze controles zijn zowel preventief als repressief,” aldus Tolenaars. De recherche van de politie onderzoekt donderdag de verdachte zaken.

Noteer alle nummers
Tijdens de controles lopen de agenten volgens Tolenaars regelmatig tegen een probleem aan. “We komen soms mensen tegen die zes boortollen in hun auto hebben liggen. Dat is verdacht en soms voel je gewoon aan dat iets niet klopt. Maar als blijkt dat de nummers niet als gestolen staan geregistreerd, beginnen wij weinig. Het is daarom heel erg belangrijk dat mensen hun spullen goed registreren. Als je een duur apparaat koopt, schrijf dan altijd het nummer op. We checken tijdens een controle namelijk alles en kunnen alleen spullen terugvinden die als gestolen staan geregistreerd.”

Blijf alert
De politie Zuid-Holland-Zuid investeert de komende maanden extra op het terugdringen van het aantal inbraken in woningen, bedrijven en auto’s door bijvoorbeeld te controleren. Om inbrekers aan te kunnen aanhouden en informatie te verzamelen is de politie sterk afhankelijk van meldingen van burgers. Aarzel niet, maar bel bij verdachte situaties altijd 112. Blijf alert, noteer kentekens van verdachte voertuigen, signalementen van verdachte personen en andere bijzonderheden. Heeft u belangrijke informatie voor de politie, maar wilt u dit liever anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Foto’s en tekst: Peter Stam.