ALBLASSERDAM – Jan van Erk (77) ziet het niet meer zitten om zijn tuinhuisjes in Park Huis te Kinderdijk in Alblasserdam, die maandagavond 17 oktober afbrandden, weer op te bouwen. Hierdoor is de Alblasserdammer genoodzaakt te stoppen met zijn hobby. “Dit was de druppel. Daar komt bij, dat ik natuurlijk ook al wat ouder word, dus het is goed zo,” meent Van Erk. In 2008 was hij ook al slachtoffer van brandstichting. Toen gingen net als afgelopen maandag twee houten huisjes in vlammen op.

De schuurtjes, waarin gereedschappen en groenten lagen opgeslagen, vatten rond 21.00 uur vlam. Dat het om brandstichting gaat staat voor Van Erk vast: “Zoiets gaat niet vanzelf branden en de schuurtjes staan nog ver uit elkaar vandaan ook. Ik denk dat het om een kwajongensstreek gaat. Er zijn mensen die rond die tijd iemand uit het park zagen rennen. Maar goed, die pakken ze toch nooit meer.”

Blussen
De brandweerlieden hadden hun handen vol aan het blussen van de twee bouwwerken. Vanaf de Van Hogendorpweg moesten tientallen meters slang uitgerold worden naar het hart van het park. Nadat er na twintig minuten geblust kon worden, was er nog maar weinig over van de objecten.

De druppel
Heel rouwig kan Van Erk er niet om zijn: “Het had niet veel waarde en het zat er aan te komen dat ik een keer zou gaan stoppen. Dit was gewoon de druppel. Het is goed geweest zo.” Toch praat de bejaarde man, die meer dan dertig jaar met plezier op zijn tuin in de ‘groene long’ werkte, het gedrag van de brandstichter(s) zeker niet goed. “Deze schade is niet met geld te herstellen. Ze moeten er gewoon met hun jatten vanaf blijven.”

Recherche
Behalve de huisjes en de inhoud, ging ook een deel van een heg in vlammen op. De technische recherche van de politie heeft afgelopen week sporenonderzoek gedaan, in een poging een dader te achterhalen. Resultaten hiervan zijn nog niet bekend. In december 2009 brandde er ook al een tuinhuisje in het park af. In alle drie de gevallen wordt uitgegaan van brandstichting. Daders zijn nooit gepakt.

Foto’s en tekst: Peter Stam.

Van Erk in gesprek met een rechercheur van de politie.