ALBLASSERDAM – Een brand heeft maandagavond 17 oktober twee houten schuurtjes in Park huis te Kinderdijk in Alblasserdam in as gelegd. (het park langs de Van Hogendorpweg) Het vuur werd rond 20.55 uur ontdekt door iemand vanaf de Pijlstoep. Hij alarmeerde de brandweer, die aan het oefenen was bij de Grote Kerk. De vrijwilligers gingen met spoed op de melding afging. Omdat de schuurtjes in het midden van het park op een volkstuin stonden, was het voor de brandweerlieden een lastige klus om water in te winnen. Tientallen meters slang moesten uitgerold worden voordat er geblust kon worden.

Inmiddels was er vanwege de lastige waterwinning, vanuit de meldkamer opgeschaald naar middelbrand. Een half uur na de melding was de brand onder controle. Door de vlammen ging in ieder geval een deel van de aardappeloogst, gereedschap, de tuinhuisjes en een heg verloren. In december 2009 ging in het park ook al een huisje in vlammen op. En op zaterdag 28 juni 2008 brandde op exact dezelfde plaats als maandag 17 oktober een tuinhuisje af. Brandstichting wordt, net als de andere keer, ook nu niet uitgesloten.

Foto’s: Peter Stam.
Video: Leonard van der Kuijl.

 

De brand die in december 2009 in het park woedde.

ALBLASSERDAM - Een middelgrote brand bij de volkstuinen in Park Huis te Kinderdijk heeft zaterdagavond een aantal bomen en tuinhuisjes verwoest. De brandweer had moeite met het blussen omdat de brand in het midden van het park woedde en het niet mogelijk is om daar met de brandweerauto te komen. Het vuur is geblust met mobiele pompen, die het bluswater uit de sloot zogen. Niemand raakte gewond. Dave Menne (10) uit Alblasserdam en Dirk Plante (11) uit Leerdam zagen toen zij terugkwamen van een dagje zwemmen in het Lammetjeswiel wat branden in het park. Toen de alerte jongens zagen dat het menens was zijn ze op hun blote voeten naar het dichtstbijzijnde huis gerend en hebben daar de brandweer gealarmeerd. Mede door hun alertheid is de schade beperkt gebleven. 28/06/2008. Foto en tekst: Peter Stam