ALBLASSERDAM – Alblasserdam moet zelfstandig blijven, al dan niet met een deel ambtelijke regie vanuit de Drechtsteden. Dat vinden alle zes de politieke partijen in het Damdorp. De partijleden spraken donderdagavond 13 oktober hun mening uit tijdens een openbare vergadering in het gemeentehuis. De uitslag, die richtinggevend is, komt voor een groot deel overeen met die van 20 september, toen burgers hun mening konden uiten tijdens een gesprek over de bestuurlijke toekomst van Alblasserdam.

De raad heeft in april van dit jaar vijf scenario’s gepresenteerd over de toekomst van Alblasserdam. 1. ‘Alblasserdam blijft zoals het is’, 2. ‘Alblasserdam: bestuurlijk zelfstandig met ambtelijke regie’, 3. ‘Alblasserdam in de Alblasserwaard’, 4. ‘Drechtsteden-Noord’ en 5. ‘Alblasserdam als onderdeel van Drechtstad’.

Motie
Aan het einde van de avond besloten alle partijen akkoord te gaan met een motie die neerkomt op het volgende: Alblasserdam blijft bestuurlijk zelfstandig en er wordt ingezet op de verbetering van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Kortom: keuze anderhalf.

***einde samenvatting, lees hieronder het hele verslag***

 

Open voor herindeling
Geen van de partijen koost voor keuze drie, vier of vijf. Alleen de Christen Unie hield een kleine deur open voor een herindeling met andere gemeenten. “Bij herindeling zijn we bereid om mee te werken, maar op korte termijn kiezen we voor variant één. Daarbij willen we wel nadrukkelijk het huidige Drechtstedenmodel aan de orde stellen,” aldus Arjan Zwaan.

Terughoudend
Jacco Wesselius gaf namens het CDA in haast poëtische bewoordingen aan ‘bijzonder terughoudend’ te zijn bij het zoeken naar verdere schaalvergroting. “Wij willen zoeken naar scenario’s, waarin we samenwerken zonder samen te gaan. Samen doen wat samen beter gaat, maar zonder daarbij de eigenheid te verliezen. De balans vinden tussen hoofd, hart en handen. In de massa gaat de mens verloren en sterft het individuele gevoel van verantwoordelijkheid. Wij willen het college vragen primair scenario één uit te werken. Daarnaast zijn we geïnteresseerd om scenario twee concreter te maken. Small is beautiful.”

Referendum
De D66 bij monde van fractievoorzitter Ramon Pardo is het met het CDA qua keuze eens: “Wij denken dat schaalvergroting niet per definitie de kern van het probleem oplost en we vinden dat we door moeten gaan als zelfstandige gemeente met als voorwaarden een betere controle op de keuzes vanuit de Drechtsteden en een betere verantwoording van de keuzes naar de burger.” Als blijkt dat de raad kiest voor een scenario dat kan leiden tot herindeling, dan wil de D66 een referendum, voordat de definitieve beslissing wordt gemaakt.

Geen aanleiding
Ook de SGP gaf de voorkeur aan keuze één; het zelfstandig blijven van de gemeente. Aart Boele verwoordde zijn mening met: “Voor dit moment zien we geen aanleiding om het bestuur van onze gemeente te veranderen. Daarom zetten we in op behoud van een zelfstandige gemeente met een eigen ambtelijk apparaat.

Alblasserdam heeft drie wethouders. Te weten: Ad Cardon, Sjoerd J. Veerman en Peter Verheij.

 

Deel dit bericht via...