ALBLASSERDAM – De tekst op het oorlogsmonument langs de Dam / Polderstraat in Alblasserdam wordt wellicht voor de eerstvolgende dodenherdenking aangepast. Het monument, bestaande uit brokstukken sluismuur, opgebouwd uit gebombardeerd stenen, werd in april vorig jaar onthuld. Burgemeester Bert Blase van Alblasserdam heeft signalen binnen gekregen dat de tekst op het gedenkteken niet helemaal juist is. Blase neemt deze signalen volgens Karin Stevens, woordvoerster namens de gemeente, serieus. “Hij gaat daarom in gesprek met historische vereniging en het 4 mei comité om het naadje van de kous te weten.”

Dit onderzoek wordt volgens Stevens zorgvuldig gedaan, vanwege de aard van het onderwerp en de gevoelens van de nabestaanden. “Als duidelijk is of de signalen kloppen, dan wordt de tekst op het monument aangepast.,” aldus de voorlichtster.

Op welk punt de tekst wordt aangepast is nog niet duidelijk. Historicus Cor Veen, wonend in de Polderstraat weet veel van de monumenten in zijn straat, maar wat er mis is met de tekst weet ook hij niet. “Ik vermoed dat het om de laatste zin gaat. Het zijn volgens mij niet de laatste stenen, want het ‘vrijersbankje’ is ook van die stenen gemaakt.”

Arend de Jong, die zich namens de Historische Vereniging heeft ingespannen om de stenen op de huidige plaats te krijgen, wil nog niets over de situatie vertellen. “Misschien dat de burgemeester in een later stadium wat kan zeggen.”

Geschiedenis
Op 11 mei 1940 is het centrum van Alblasserdam door Duits bombardement zwaar getroffen. Op de hoek Dam en Polderstraat ontstond een enorme ravage en er vielen 32 slachtoffers. Herstel kwam snel tot stand door samenwerking van burgers, bedrijven en overheid. Uit het puin werden nog goed bruikbare stenen geselecteerd, afgebikt en hergebruikt voor de sluis en keermuur van de haven.

In 1999 is door de dijkverzwaring de sluis en de keermeer gesloopt. Er is een aantal brokstukken van de muur uit 1940 bewaard gebleven en van een drietal brokstukken van de kademuur uit 1940 is het betreffende kunstwerk gemaakt.