PAPENDRECHT – Een vader, moeder en een verstandelijk gehandicapte dochter zijn afgelopen week hun huis aan de Tulpstraat in Papendrecht uitgezet. Verhuizers zijn al dagen bezig om de sterk verwaarloosde woning te ontruimen. Volgens buren van het gezin kruipen er honderden ratten, muizen en kakkerlakken tussen de spullen door. “De beesten komen uit knuffels, uit kasten, stoelen en bankstellen gekropen. Ook de stank is echt niet te harden. Zoiets heb ik echt nog nooit gezien,” vertelt een buurvrouw.

Woonkracht10, verhuurder van de woning, zag zich na een lang traject genoodzaakt om met de hulp van politie en een deurwaarder het gezin de woning uit te zetten. “Het gezin valt onder de noemer ‘verzamelaar’. De verzameldrift had zulke extreme vormen aangenomen dat de leefbaarheid en de veiligheid van de wijk in het geding kwam,” vertelt communicatieadviseur Denise Hoppenbrouwers namens de woningcorporatie. Ze vervolgt: “Daarnaast had het gezin een huurachterstand en was het ‘zorgmijdend’. Er is daarom uiteindelijk besloten dat het zo niet langer kon.”

300 ratten
Buren hadden al lange tijd last van de overlast. “De ratten liepen vanuit hun huis door onze woonkamer. Afgelopen week hebben ze al 300 ratten afgemaakt en er zitten er nog veel meer binnen. Ik heb medelijden met de verhuizers die zich elke keer naar schrikken als ze weer eens een knuffel beet pakken waar de ratten uit rennen,” vertelt één van de buren.

Een andere buurvrouw vertelt: “Vooral in de zomer stonk het gigantisch. Elke week zagen we de bewoners weer met dozen naar binnen sjouwen. Het is zielig voor die mensen dat ze er uit moesten, maar dit is voor iedereen beter denk ik.”

Op de helft
Het gezin mag niet meer terug de woning in en zal zich op een andere manier moeten behelpen. De komende dagen gaan de verhuizers door met het leeghalen van de woning. “We zijn al bijna op de helft,” aldus een verhuizer, gekleed in een wit beschermend pak. Na het ontruimen wordt het huis ook ontdaan van het ongedierte.

Tekst en foto’s: Peter Stam. Kijk voor meer foto’s op www.papendrechtsnieuws.nl