NIEUW-LEKKERLAND – Het brandweerkorps van brandweer Nieuw-Lekkerland heeft zaterdag 24 september menig korps uit de omgeving versteld doen staan van de creativiteit waarmee een regionale wedstrijd op was gezet. In het totaal deden zeven ploegen mee aan het onderlinge duel. Brandweer Meerkerk won met glans. Hardinxveld-Giessendam werd tweede en Zwijndrecht eindigde als derde. Alblasserdam moest genoegen nemen met een zesde plaats.

In de wedstrijd zaten bijzondere elementen verwerkt. Zo moesten de brandweerlieden bij aankomst van het terrein langs de Lekdijk eerst vastgebonden actievoerders losknippen en er stonden enkele demonstranten tegen kernenergie op het dak van een brandend gebouw. Bij dit gebouw lagen chemische stoffen opgeslagen. Door deze uitzonderlijke situaties moest de brandweer anders handelen, dan in normale gevallen. Zo mocht iemand met een hartaanval niet mond-op-mond beademd worden, omdat er een kans bestond dat de hulpverlener daardoor zelf ook onwel zou raken. De patiënt kon namelijk een gevaarlijke stof ingeademd hebben. De meeste korpsen wisten hun taak goed en binnen de daarvoor bestemde tijd te volbrengen.

Naast deze wedstrijd werden er zogenoemde WVD (waarschuwings –en verkenningsdienst) wedstrijden gehouden. Ook daar kregen hulpverleners te maken met gevaarlijke stoffen.

Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgereikt in de kazerne van Nieuw-Lekkerland. Burgemeester Rinus Houtman dankte ‘zijn’ korps voor hun inzet die dag en eigenlijk voor hun inzet van het hele jaar. “Ik ben trots op jullie,” zo liet Houtman weten.

Van de regiowedstrijd zag de stand er zo uit:

1. Meerkerk
2. Hardinxveld-Giessendam
3. Zwijndrecht
4. Hendrik-Ido-Ambacht
5. Strijen
6. Alblasserdam
7. Bedrijfsbrandweer Nedstaal

De uitslag van de WVD-wedstrijd zag er zo uit:

  1. Meerkerk
  2. Nieuw-Lekkerland
  3. Westmaas-Mijnsherenland
  4. Nieuw-Beijerland
  5. Heerjansdam
  6. Hoornaar-Noordeloos
  7. Sliedrecht