ALBLASSERDAM – Veel Alblasserdammers zijn blij met en soms bijna verliefd op hun dorp. Dat bleek dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in Landvast waarbij met zo’n honderd bezoekers de bestuurlijke toekomst van het Damdorp werd besproken. In diverse groepen werd gepraat over de identiteit van het dorp en de gewenste toekomst. “Alblasserdam is voor mij als een warme deken; een plek waar we kunnen genieten van ontzettend veel voorzieningen, maar waar toch het dorpse karakter overheerst,” zo typeerde één van de bezoekers het dorp met 19.000 inwoners.

Toch viel het niet mee om er achter te komen wat de identiteit van Alblasserdam nu precies is. “Ik denk dat de saamhorigheid een grote rol speelt. Het is echt een dorp waar je zaken mee kunt doen,” probeerde iemand in de groep die werd geleid door raadslid Aart Boele. “Maar daar hoef je niet voor in Alblasserdam te wonen, dat heb je in meer dorpen,” bracht een ander daar tegen in. Weer een ander vertelde trots te zijn als hij vanuit zijn werk het dorp in rijdt. “Het geeft gewoon een goed gevoel.”

Ook het feit dat de Alblasserdammers, ondanks de hele diverse samenstelling, vaak goed met elkaar kunnen opschieten, was volgens één van de bezoekers typerend voor het dorp. “Als ik op zondag naar Alblasserdam kijk zie ik de rolluiken voor de winkelramen, zodat etalage onzichtbaar is. En al die dames die met hoeden op naar de kerk gaan. Dat is prachtig! Ik vind het de charme van ons dorp,” vertelde één van de onkerkelijke deelnemers.

Saamhorigheid
Of de identiteit gewaarborgd blijft, als “het dorp in de oksel van de Randstad” opgaat in een Drechtstad, of gaat samenwerken met Sliedrecht en Papendrecht, was volgens de bezoekers nog maar de vraag. “Ik denk dat je de saamhorigheid verminderd. Vroeger woonde ik in Slikkerveer. Toen dit opging in Ridderkerk voelden wij ons niet gelukkig en daar werd de afstand onderling echt groter van.” Een andere Damdorper deed daar wat luchtiger over: “Ik denk dat zolang de kwaliteit van de overheidsdienstverlening hoog is, het niet uitmaakt of de ambtenaren in Dordrecht, Rotterdam of Alblasserdam zitten. Daar merken wij toch niets van?”

Bespreekbaar
Uiteindelijk hoopt de gemeenteraad, mede aan de hand van de discussie met haar inwoners, te kunnen kiezen uit de volgende opties ‘Alblasserdam blijft zoals het is’, ‘Alblasserdam: bestuurlijk zelfstandig met ambtelijke regie’, ‘Alblasserdam in de Alblasserwaard’, ‘Drechtsteden-Noord’ en ‘Alblasserdam als onderdeel van Drechtstad’. Burgemeester Blase benadrukte dat het nu nog vooral om een indicatie van de wensen gaat. “Als we bijvoorbeeld graag willen samenwerken met Papendrecht en Sliedrecht, moeten die dorpen dat ook met ons willen. Dat hebben we bewust nog niet gevraagd, zodat alle keuzes bespreekbaar blijven.”

Stemronde
Bij een stemronde die in de groep werd gehouden, bleek dat het merendeel van het publiek Alblasserdam als zelfstandige gemeente prefereert. Dit komt ongeveer overeen met de uitslag van de poll die afgelopen maand op deze site heeft gestaan. Deze uitslag ziet er zo uit:

Hoe ziet u de bestuurlijke toekomst van Alblasserdam? (gerankt op percentage aantal stemmen)

  • Alblasserdam moet blijven zoals het is (59%, 304 Stemmen)
  • Alblasserdam gaat op in de Alblasserwaard, zowel bestuurlijk als ambtelijk (14%, 73 Stemmen)
  • Alblasserdam blijft bestuurlijk zelfstandig maar met ambtelijke regie (11%, 58 Stemmen)
  • Alblasserdam moet opgaan in de Drechtstad (9%, 48 Stemmen)
  • Alblasserdam gaat op in Drechtsteden-Noord, met één gemeente en één bestuur (7%, 31 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 514

De gemeenteraad praat op 13 oktober verder over de bestuurlijke toekomst van Alblasserdam.

Deel dit bericht via...