ALBLASSERDAM – De aanschaf van een identiteitskaart in Alblasserdam is vanaf vandaag gratis voor Alblasserdammers van veertien jaar en ouder. De gemeente Alblasserdam houdt zich daarmee aan de uitspraak van de Hoge Raad. In diverse gemeenten in Nederland moest maandag nog wel betaald worden voor de kaart. Afgelopen week besloot de hoogste rechtbank  van het land dat gemeenten niet langer kosten in rekenen mogen brengen voor de aanschaf van de kaart. De meeste burgers schaffen namelijk het bewijs aan vanwege de wettelijke identificatieplicht die sinds 2005 voor iedereen vanaf veertien jaar geldt.

Voor de aanvraag van een rijbewijs en een paspoort moet nog wel betaald worden. Dit is volgens de Hoge Raad omdat het een eigen keuze is om een auto te besturen of een buitenlandse reis te maken. Daar is, in tegenstelling tot bij de aanschaf van een identiteitskaart, een individueel belang mee gemoeid.