ALBLASSERDAM – De door jongeren gebouwde hut op het terrein waar vroeger de Oude Wipmolen stond, mag niet worden herbouwd. Dat stelt Aad Snijders, vestigingsdirecteur van woningcorporatie Woonkracht10. Het onderkomen ging woensdagavond in vlammen op. De veertig jongeren die er dagelijks naar toe kwamen om te ‘chillen’ vermoeden dat er sprake is van brandstichting en zijn diep teleurgesteld. “Er was hele zwarte rook en er zijn vaatjes benzine in de hut gevonden. Het was onze enige goede chilkooi in Alblasserdam,” vertelt één van hen.

De hut, bestaande uit ijzeren hekken, twee bankstellen, een tafel en wat zeilen, stond op het braakliggend terrein aan de Zeevaartschoollaan in Alblasserdam. Woonkracht10 is eigenaar van deze grond en wist tot aan vorige week niet van het onderkomen af. “We werden er onlangs op geattendeerd en het punt stond al op de agenda van een vergadering. Vanmiddag hebben we de hut tijdens een bestuurlijk overleg besproken en we hebben besloten dat we de bouw van een nieuwe hut niet gaan gedogen,” vertelt Snijders.

Geen gelazer
Het is volgens de vestigingsdirecteur te riskant om nieuwbouw toe te laten. “De hekken die om het terrein heen staan, staan er natuurlijk niet voor niets. Het is verboden terrein. Gisteren liep het gelukkig nog goed af en vielen er geen slachtoffers. We willen geen gelazer als het echt fout gaat en dus blijft het verboden terrein. Wanneer er gepoogd wordt om iets te bouwen, wordt daar tegen opgetreden. We gaan hier strak op toezien.”

Postduif
Ben Kraal, beleidsmedewerker jeugd bij de gemeente Alblasserdam heeft wel een alternatief voor de jongeren. “Vanaf morgenavond tot aan mei zijn de jongeren iedere vrijdagavond welkom in de Postduif; het gebouw van het jeugdopbouwwerk aan de Randweg. Hangen in de Wilde Woutstraat of bij het Cortgene of bij de Oude Wipmolen wordt niet toegelaten,” aldus Kraal.

De jongeren, variërend in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, reageren boos en teleurgesteld op het feit dat hun hut in vlammen is opgegaan. “We hebben al zo weinig plekken om te chillen. En dan steekt er een gek dit in de fik,” vertelt Jasper Sels. Vriend Jordi Verschoor vult aan: “We hadden er dagen aan gewerkt om het mooi te maken en dan gebeurt er dit. Niemand had hier last van ons.”

Dat de jongeren toestemming van het jeugdwerk en de gemeente zouden hebben om er te chillen is volgens Ben Kraal niet waar: “Vorige week dinsdag kwamen we er achter dat er een hut stond. Diezelfde middag zijn we er naartoe gegaan om te vertellen dat ze er niet mochten hangen. Dat idee berust dus op een misverstand.”