ALBLASSERDAM – Met loeiende sirene, rijdend door een grote papieren fotocollage en een flinke confettiwolk hebben burgemeester Bert Blase en commandant Piet Aantjes vrijdag 2 september de nieuwe brandweerkazerne in Alblasserdam officieel geopend. In zijn toespraak die daar aan vooraf ging vertelde Blase trots te zijn op het nieuwe gebouw. “Met deze stijlvolle kazerne lijkt de ingang van het dorp lijkt op een allee, waarvan je verwacht dat het alleen nóg beter wordt.” Verder vertelde de burgemeester dat omrijden via de Oude Torenbrug niet meer nodig is.

“Ik sprak wel eens mensen die vertelden dat ze hun bezoekers om lieten rijden via de Oude Torenbrug omdat zij zich schaamden voor de andere ingang. Dat is nu niet meer nodig. Alles ziet er prachtig uit,” aldus Blase. Wethouder Sjoerd J. Veerman noemde het gebouw in zijn toespraak ‘mooi’, ‘milieuvriendelijk’ en ‘duurzaam’. Hij benadrukte dat het project binnen het budget is gebleven.

Voorafgaand aan de speeches trad het Brandweermannenkoor Zuid-Holland-Zuid op.

In 2008 werd besloten één nieuwe brandweerkazerne te laten bouwen, omdat de kazernes aan de Nicolaas Beetsstraat en aan de Scheepmakersstraat niet meer voldeden aan de wettelijke eisen. De locatie op Haven Zuid was volgens de gemeente de enige beschikbare locatie van waaruit de brandweer heel Alblasserdam binnen de wettelijke tijdsnorm, vanuit één centrale post, kan bereiken.De kazerne aan de Haven Zuid, die de oude voorzieningen in de wijk Kinderdijk en de op de Nicolaas Beetsstraat vervangt, is al enige tijd in gebruik, en de eerste ervaringen zijn zeer positief.

Zaterdag 17 september kunnen belangstellenden tijdens het Havenfestival een bezoek brengen aan de nieuwe kazerne.

Foto’s Pieter van den Berg en Peter Stam.