ALBLASSERDAM – Op de grote wanden in cultureel centrum Landvast is Alblasserdam is vanaf zondagmiddag 4 september de nieuwe expositie van Onno de Graaf te bewonderen. In het kader van cultuur,  afwisseling, (als het lukt) lokale kansen en grote wanden wordt Landvast regelmatig voorzien van “Nieuwe Kunst”. Dochter van Onno ‘Sinedu’ zal met een live gezongen lied de opening verrichten. Aansluitend is er in een ongedwongen sfeer onder het genot van een hapje en een drankje de mogelijkheid het werk van Onno te bezichtigen. Belangstellenden zijn welkom, inloop vanaf 15.00 uur, opening 15.30 uur. De expositie is gepland tot en met 4 november.

Kunstenaar Teus van Kooten (kunstadviseur C.C. Landvast)  heeft voor de maanden september en oktober kunstenaar Onno de Graaf bereid gevonden zijn kunsten te tonen zie onderstaand bericht voor zijn biografie.

Korte beschrijving:
Onno de Graaf (Alblasserdam 1956) Studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Woon en werk op Noord-Beverland in het landelijke dorp Kats (zeeland)

Verscholen achter de dijk de koffie snort, de hout kachel brandt, hond aan zijn voeten een rommelig atelier, kinderen buiten op de trampoline… “Ik woon in een dorp van niks, In een huis van niks, met uitzicht op niks , wat wil je nog meer”. (interview volkskrant) En daar gaat hij, beschroomd maar met wapperende pandjesjas. Achter het hele kleine trekkertje Op de platte wagen, dirigeert hij het papieren harmonieorkest, een bonte stoet, versierde fietsen, alweer zo’n Katse feestdag.

Onno de Graaf maakt aanvankelijk veelkleurige ingewikkelde expressionistische werken. De laatste tijd zijn de afbeeldingen meer ingetogen van kleur en afbeelding. De lijnvoering en structuur wordt weer steeds belangrijker. Het gaat hem om sfeer en het onderhuids gevoel. Figuratie is de kapstok. Geabstraheerde katten,kippen,uilen,kraaien, boten,bloemen en kastelen spelen de hoofdrol en worden vrolijk met elkaar verbonden. Het laat de toeschouwer vrij tot interpreteren.

Na zijn Academie tijd richt hij zich uitsluitend op het maken van monoprints. In de loop van de tijd is deze techniek geworden tot een unieke manier van werken. Hij tekent en schilder zijn voorstelling op speciaal geprepareerde panelen met o.a  pure pigmenten vetkrijt en diverse door hem zelf samen gestelde drukinkten, kleurt deze in met as of aquarel en bakik verf, legt er vervolgens een vel japans papier op en druk de voorstelling met de hand af. De laatste tijd worden de afdrukken veelal gemaroufleerd op linnen of paneel. Dit laatste, geeft het werk door zijn dikte een meer plastische uitstraling. Onno de Graaf zijn werk was te zien in Nationale en Internationale tentoonstellingen.

Deel dit bericht via...