ALBLASSERDAM – Van 5 t/m 10 september staat de Bibliotheek A tot Z, vestiging Alblasserdam bol van allerlei bruisende activiteiten die ‘iets’ met molens te maken hebben. Door een lezing, avondrondvaart, themabus en nog veel meer kan jong en oud van alles ontdekken over de molens van vroeger en nu. De officiële opening vindt plaats op 5 september om 14.00 uur in vestiging Alblasserdam en wordt verricht door de wethouder Veerman. Iedereen is hierbij welkom.

Voorafgaand aan de Molenweek organiseert de bibliotheek de fotowedstrijd “Leve de Molens!” Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen nog tot en met 20 augustus hun mooiste molen-foto op groot formaat mailen naar fotowedstrijd@debibliotheekatotz.nl.

Fotowedstrijd Leve de Molens en win een digitale camera!
Van 1 juli t/m 20 augustus kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar hun mooiste molen-foto maken en mailen naar fotowedstrijd@debibliotheekatotz.nl. De ingezonden foto’s worden door de bibliotheek op hyves.nl/dBAtotZ geplaatst waarna het stemmen op hyves kan beginnen (hiervoor is wel een Hyves account nodig). Met deze stemmen in het achterhoofd bepaalt de jury de winnaar. De jury bestaat uit burgemeester B. Blase, wethouder A. Cardon, P.P. Klapwijk en journalist P. Stam.

Op vrijdag 9 september 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats in vestiging Alblasserdam. De winnaar ontvangt een Nikon Coolpix L22 digitale camera met 2GB geheugenkaart, tasje, oplaadbare batterijen en oplader. Met speciale dank aan de sponsor Foto Teunissen in Alblasserdam.

Tijdens de Molenweek zijn de foto’s ook te zien in de bibliotheek.

Knutselactiviteiten: ‘bouw je eigen molen!’ en ‘kleur een vlaggetje in’
Elk kind dat zelf een molenaar wil zijn, mag een eigen molen(tje) bouwen met een bouwplaat. Een beetje kunnen knutselen met lijm en een schaar is wel handig, maar ouders mogen hun kind ook een handje meehelpen.

Op de balie in de bibliotheek liggen tijdens de week kleurplaten. Wanneer kinderen de vlaggetjes inkleuren en uitgeknipt inleveren, krijgen ze een windmolentje cadeau! Alle vlaggetjes samen vormen een slinger, hoe lang zal die worden…

Lezing Aad Schouten
Wie kent de Wingerdse Molen in Bleskensgraaf niet? Aad Schouten is molenaar en bewoner van dit mooie gebouw. De wieken van zijn wipmolen komen maar liefst 28,1 meter hoog, het hoogst van alle wipmolens in Nederland. Tijdens de lezing van Aad Schouten op maandag 5 september van 20.00 – 21.30 uur schetst hij met film en foto’s een beeld van hoe het is om molenaar te zijn. Ook geeft hij uitleg over molenspreekwoorden en gezegden, zoals ‘De molen naar de wind keren’. Inschrijven voor de lezing is gratis en mogelijk in bibliotheekvestiging Alblasserdam of op www.debibliotheekatotz.nl.

Kinderpersbureau in themabus Leve de Molens
Heel het jaar 2011 rijdt de themabus Leve de molens! door Zuid-Holland. Deze bus die natuurlijk in de Molenweek ook vestiging Alblasserdam aandoet, is uitgerust met een kinderpersbureau waar kinderen verslag kunnen doen van de molenactiviteiten. Net als echte journalisten! Op 7 september geeft om 8.30 uur wethouder P. Verheij de aftrap voor de eerste les in de bus aan groep 7 van basisschool Het Kompas. Van 14.00 – 17.00 uur is de bus gratis toegankelijk voor iedereen die even binnen wil kijken. Daarna wordt de bus gebruikt als leslokaal voor alle groepen 7 van het basisonderwijs in Alblasserdam.

Inloopochtend Historische Vereniging
De Historische Vereniging West-Alblasserwaard toont op woensdagochtend 7 september in vestiging Alblasserdam om 9.30 – 12.00 uur oude molenfoto’s en filmmateriaal van molens in de omgeving. Onder de leden van de vereniging is molenaar Jaap de Vries. Hij geeft graag antwoord op alle vragen over molens. Ondertussen kunt u genieten van een bakje koffie en speculaasmolentjes.

 Tentoonstelling Kinderdijk

Door middel van een vierdelige tentoonstelling die de hele Molenweek in de vestiging te zien is, leert u alles over molens in Kinderdijk:

  • Conservator Henk Bronkhorst van Stichting Kinderdijk toont met veel tekst en beeldmateriaal een blik op de geschiedenis van molens in de omgeving.
  • Een collectie oude schilderijen door plaatselijke kunstenaars.
  • Persoonlijke verzameling van molenaar Jaap de Vries.
  • Boekencollectie van bibliotheken uit de regio.

Kortingen voor leden van de Bibliotheek A tot Z

* Avondrondvaart langs verlichte molens
Tijdens de Molenweek zijn de molens van Kinderdijk ’s avonds verlicht. Speciaal voor leden en bezoekers van de Bibliotheek A tot Z is er daarom op woensdag 7 september en vrijdag 9 september om  21.30 uur een avondrondvaart langs dit mooie schouwspel. Iedereen is welkom om onder het genot van een hapje, drankje en passend entertainment te genieten van de tocht. Voor leden bedraagt de boottocht € 5,- en voor niet-leden € 7,50. Vertrek is vanaf de centrale parkeerplaats Kinderdijk, Nederwaart 1. Kaarten zijn vanaf maandag 22 augustus te koop in bibliotheekvestiging Alblasserdam.

* Korting op bezoek aan Wisboomgemaal
Elk lid van de Bibliotheek A tot Z krijgt van 5 t/m 10 september een korting van € 1,50 op een bezoek aan de bezoekersmolen en het bezoekerscentrum Wisboomgemaal in Kinderdijk. Volwassenen betalen nu € 4,50, kinderen van 6 tot 12 jaar € 3,-, bezoek voor kinderen tot 6 jaar is gratis. De kortingskaart is vanaf maandag 22 augustus verkrijgbaar in alle vestigingen van de Bibliotheek A tot Z op vertoon van een geldige bibliotheekpas.