ALBLASSERDAM – Het comité Open Monumentendag Alblasserdam organiseert een fietstocht langs monumenten door Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland samen. Deze tocht kan tijdens de Landelijke Open Monumentendag op 10 september worden gereden. De monumentendag heeft als thema ‘Nieuw gebruik – hergebruik’. Behalve het fietsen van de route en het bezoeken van monumenten, is er ook een fototentoonstelling over het veranderde gebruik van diverse gebouwen te bezichtigen in de Oudheidskamer van de Historische Vereniging aan het Cortgene in Alblasserdam.

De fietsroute is tijdens de Open Monumentendag te verkrijgen in de Oudheidskamer, de N.H.-kerk in de Kinderdijk en de Gereformeerde kerk in Nieuw-Lekkerland. De route voert langs een aantal monumenten die te herkennen zijn aan de Open Monumentendagvlag.

Monumenten, die te bezoeken zijn onder andere De Oude Toren (alleen de begane grond), het Ambachtsherenhuis, Huis van Zessen, de boerderij aan de Randweg, de NH-kerk in Kinderdijk, het J.U. Smitgemaal, molen de Regt en de gereformeerde kerk in Nieuw-Lekkerland.

Een wandelroute door Alblasserdam voert langs enkele monumenten. Behalve over monumenten onderweg staan ook gegevens over verdwenen winkels (met name in de Kerkstraat) in de routebeschrijving.