NIEUW-LEKKERLAND – De twee mannen uit Nieuw-Lekkerland die in februari werden opgepakt op verdenking van grootschalige stroperij en wapenhandel, komen vanaf vrijdagochtend 29 juli voorlopig vrij. Dat heeft de Dordtse rechtbank donderdag beslist. Na de uitspraak barstten veel mensen op de publieke tribune in tranen uit. Dit maal tranen van blijdschap, want verwacht hadden ze het niet meer.

De 22-jarige Lennart de J. en zijn jaar jongere neef Sven de J. zaten al meer dan zes maanden vast voor de verdenkingen. Zij zouden volgens de politie onder andere fazanten, reeën, ganzen en hazen hebben geschoten en deze hebben verkocht op bestelling aan particulieren. Gedurende het politieonderzoek bleek dat de groep zich ook bezighield met de handel in wapens. Volgens de verdachten was het verzamelen van wapens een hobby.  Lennart vertelde tijdens de zitting: “Wij hebben absoluut niet in illegale wapens en illegale dieren gehandeld. Sven en ik hadden allebei twee wapens. Maar de verdachte uit Oud-Alblas had er vijf en dubbel zoveel beestjes  in huis en die mocht bijna direct weer naar huis.”

Vijf punten
De openbaar aanklager vond dit bij de vorige zitting een te grote afzwakking van de werkelijkheid. Hij wees daarbij op de zoektocht van marineduikers op de bodem van de rivier de Noord bij de Alblasserdamse Brug naar een kist vol handvuurwapens die van de neven zou zijn. „We hebben het dus niet over een hagelgeweertje.” Officieel wordt het tweetal vijf punten ten laste gelegd. Punt 1 is het afleveren van wild, punt twee het doden van wild, punt drie het afleveren van vuurwapens, punt vier het voorhanden hebben van vuurwapens en punt vijf de vuurwapens in een kist.

Erg zwaar
Hoewel de rechtbank net als de officier van justitie de kans op herhaling van de strafbare feiten aanwezig acht, worden de twee mannen toch op vrije voeten gesteld omdat de rechtbank ‘het persoonlijke belang prefereert boven het strafvorderlijk belang’. Daarmee luisteren de rechters naar de advocaten van de verdachten die tijdens de zaak pleitten voor schorsing van de voorlopige hechtenis. “Het spaargeld van Sven slinkt zienderogen. Als hij alle rekeningen zou voldoen, zou hij niets meer op de rekening hebben.” Voor Lennart zou zelfs ontslag dreigen: “Normaal is hij altijd buiten en kijkt hij nooit tv. Nu kan hij niet anders dan binnen zitten. Dat valt hem erg zwaar. Daarbij komt ook nog eens de dreiging van ontslag, omdat de baas van Lennart de specifieke kennis van de cliënt nodig heeft bij het besturen een van een bepaalde kraan,” aldus de advocaten.

November
Het onderzoek van justitie is inmiddels afgerond. Er wordt dus niet meer naar de niet-gevonden kist met wapens gezocht. Wel worden er de komende maanden nog enkele getuigen en verdachten gehoord door de rechter-commissaris. Dat kan volgens de rechtbank nog tot november duren. Daarna zal de zaak inhoudelijk worden vervolgd.