ALBLASSERDAM – Hoewel je een gegeven paard eigenlijk niet in de bek mag kijken, zijn de bewoners van de Alblasserwerf in Alblasserdam niet blij met het nieuwe kunstwerk in hun wijk. Op vrijdag 16 september wordt het kunstwerk “de Cyclus” door oud-dijkgraaf G. N. de Kok van Waterschap Rivierenland officieel overgedragen aan de gemeente Alblasserdam. Het object dat tot voor kort de ‘zuivering’ heette, stond sinds 1981 bij de rioolzuiveringsinstallatie in Alblasserdam en was goed zichtbaar vanaf de A15.

“Dit kunstwerk is een “tweedehandsje” en oorspronkelijk gemaakt voor de waterzuivering en is het symbool voor vuil water dat wordt omgezet in schoon water. Ik zie de link niet met het rijke verleden van de Alblasserwerf,” vindt buurtbewoner Ramon Pardo. Zijn buurman Chris Singewald deelt deze mening: “De Alblasserwerf heeft een prachtige historie. Dit nieuwe kunstwerk past daar helemaal niet bij. Het heeft niets met de geschiedenis van de wijk te maken.”

Scheepsschroef
Het had volgens Ramon Pardo leuker geweest als er bijvoorbeeld een oude scheepsschroef was ‘opgedoken’. “De oude scheepswerven hebben een grote bijdrage geleverd aan de welvaart van Alblasserdam.” “Of een boeg of een anker,” vult Singewald aan.

Taart
Het steekt Singewald vooral dat er niet naar de wensen van de bewoners uit de wijk is geluisterd. “We hebben het in de wijkvereniging besproken en ook daar kwamen we tot de conclusie dat het niet in de wijk past. Verder vind ik het raar dat er al een kunstwerk wordt geplaatst, terwijl de wijk nog niet eens af is. Je steekt toch pas een vlaggetje in de taart, als de taart klaar is?”

Betekenis
Pardo meent dat het voor dit soort beslissingen beter is dat er een historische vereniging of culturele raad wordt ingeschakeld, voordat er iets neergezet wordt. Vrijdag 16 september, om 16.35 uur legt kunstenaar Henk van Bennekum uit Hardinxveld de symbolische betekenis uit van ‘de cyclus’.

Deel dit bericht via...