ALBLASSERDAM – Een filmploeg van het Kunstgebouw heeft afgelopen weeak in ondermeer Alblasserdam en Kinderdijk opnames gemaakt voor een twintig minuten durende speelfilm, die op 30 november in première gaat in cultureel centrum Landvast. Kunstgebouw, de provinciale organisatie voor kunst en cultuur in Zuid-Holland, maakt deze film in het kader van het project Volkscultuur. Het maken van de beelden wordt gefinancierd met provinciaal geld.

Het medium film werd gekozen om de vele bewonersverhalen te verbeelden voor een breed publiek. In het kader van Volkscultuur werden in 2009 en 2010 al drie films en een luisterroute gemaakt over een regio in Zuid-Holland. Het scenario van de speelfilm is gebaseerd op gesprekken met bewoners en bestuurders.

De korte speelfilm gaat op 30 november 2011 in première in c.c. Landvast en krijgt een voorprogramma met filmpjes gemaakt door (jonge) bewoners. Hiervoor werkt Kunstgebouw samen met Stichting Jeugdpunt in Alblasserdam. Na de première wordt de film op zoveel mogelijk plekken in de regio vertoond aan zoveel mogelijk bewoners. Verenigingen en andere organisaties die interesse hebben om de film te vertonen kunnen contact opnemen met Connie Eggink van Kunstgebouw (zie www.kunstgebouw.nl/volkscultuur).

Impressie van de filmopnames
Voordat schrijver Rick Steggerda het scenario van de film schreef, verbleef hij enkele weekenden in Alblasserdam en Kinderdijk en sprak hij tijdens twee maaltijden met bewoners van de beide plaatsen. Hij maakte kennis met de gastvrijheid en de nuchtere mentaliteit van de mensen en was onder de indruk van de schoonheid en diversiteit van de plaatsen en de omgeving. In de week van 4 t/m 7 juli was het aan regisseur Rolf van Eijk en zijn crew om het scenario tot leven te brengen. Actrice Catalijn Willemsen gaf gestalte aan hoofdpersonage Carola die toevallig met de waterbus in Kinderdijk belandt. In korte tijd leert ze bijzondere plekken en mensen kennen in Alblasserdam en Kinderdijk. Ze voelt zich zo thuis dat ze bij een te koop staand huis wegdroomt over een toekomst daar. De ontmoeting met een bewoonster en een kleine jongen maken haar dagdroom compleet. Naast Catalijn Willemsen werden er rollen gespeeld door Eva-Lise Geerlings en Biko (9 jaar). Ook deden veel bewoners mee als figurant.

Kunstgebouw is zeer dankbaar voor  de steun en hulp van sponsoren, figuranten en bewoners. Zij danken de gemeente Alblasserdam, IHC Merwede, c.c.Landvast en de heer A.M. Lels voor hun financiële bijdrage aan het project. Het scenario kwam tot stand dankzij de bewoners en bestuurders die hun verhalen wilden vertellen. Tot slot wil Kunstgebouw de figuranten en de volgende organisaties danken voor hun inzet: Kaasboerderij Booij, Steef Makelaars, v.v. De Zwerver, Blokweerse molen, De Waterbus (Arriva), Nederlands Hervormde Kerk Nieuw-Lekkerland, Molenstichting, Park Huis te Kinderdijk, Historische Vereniging Alblasserdam, Stichting Jeugdpunt, RET, Bed&Breakfasts Peperhoeve (Oud-Alblas) en Molenblick (Kinderdijk), familie Smit uit Kinderdijk, familie Andrik uit Alblasserdam, familie Heerema uit Papendrecht , Rietaak Wanhoop en Cees van der Wal die het filmproces fotografisch heeft vastgelegd.

De film is een coproductie van Kunstgebouw en Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland en wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland in het kader van het meerjarenprogramma Cultuurparticipatie Zuid-Holland 2009-2012. De regisseur is Rolf van Eijk (Hemel boven Holland).

Groepsfoto gemaakt door Cees van der Wal.