ALBLASSERDAM – De Alblasserdammers Jan van den Breevaart(70) en Johanna Rijkee(70) vierden afgelopen week hun vijftigste huwelijksverjaardag. De twee kwamen elkaar iets meer dan een halve eeuw geleden tegen tijdens een fietstochtje door de polder en zijn sindsdien elkaar trouw gebleven. Burgemeester Bert Blase overhandigde het echtpaar een ets met daarop kenmerkende beelden uit en over Alblasserdam.

Van den Breevaart hield het in zijn werkzame leven niet bij één baan. Hij begon in de scheepsbouw bij Jan Smit (Verolme) en begon daarna bij IHC en Van der Giessen de Noord als werkvoorbereider. Na een ontslag kwam de Alblasserdammer terecht in het onderwijs als amanuensis en later als technisch onderwijsassistent. Tegenwoordig werkt Jan nog steeds één dag in de week op een school in Rotterdam. Daar is hij, zoals hij zelf zegt, een ‘manusje van alles’.  Daarnaast hield Van den Breevaart zich bezig met zijn volkstuin en zit hij in de kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente van Kinderdijk.

Johanna heeft in de afgelopen jaren gezorgd voor de opvoeding van de kinderen en heeft huishoudelijk werk gedaan bij onder meer bejaarden. Tegenwoordig helpt zij nog één dag in de week met het was opvouwen bij een van haar drie kinderen en wordt er regelmatig een bezoek gebracht aan de vader van Johanna. Het echtpaar heeft zestien kleinkinderen en één achterkleinkind.

Bruine paardenstaart
De twee leerden elkaar kennen tijdens een fietstocht op Tweede Pinksterdag door de Alblasserwaard. “Ik kwam uit Hendrik-Ido-Ambacht en Johanna uit Alblasserdam. Ik reed samen met een vriend en mijn vrouw met een vriendin. Tijdens de tocht reed ik naast Johanna en mijn vriend naast de vriendin van haar. Ik vond Johanna leuk omdat zij een mooi bruine paardenstaart had. We pasten goed bij elkaar en het klikte meteen. We waren elkaars eerste liefde,” aldus Van den Breevaart.

Het echtpaar heeft de mijlpaal de afgelopen week met de hele familie gevierd.