ALBLASSERDAM – De D66-fractie van Alblasserdam heeft deze week de woede op de hals gehaald van de PvdA met stevige bewoordingen over ondermeer de ambtenaren die in de gemeente werkzaam zijn. Fractievoorzitter Pardo zei dat het hem bevreemdde dat de organisatie (lees: ambtenaren) die verantwoordelijk is voor de productie van deze perspectiefnota uiteindelijk zelf buiten schot blijft als het gaat om bezuinigingen.

“Wat is er nodig om ook het vizier op onze eigen organisatie te richten op zoek naar bezuinigingen? De eerste honderd dagen van dit college zijn al voorbij dus op dit vlak zie ik het somber in. Een trieste constatering met in het achterhoofd ook nog de vier volle FTE’s die dit college zelf invult,” aldus Pardo.

Niet meer praten
Die opmerking schoot met name bij de PvdA in het verkeerde keelgat. Fractievoorzitter Rinus van Lavieren gaf aan de hele vergadering niet meer te praten met de D66. “De afstand tussen Pardo en mij is zo groot dat het geen zin heeft om signalen uit te zenden. Ze worden namelijk toch niet ontvangen.” Tijdens de pauze lichtte Van Lavieren zijn keuze toe met: “Ze moeten gewoon met hun poten van onze mensen afblijven.”

Kwalijke keuze
Pardo vond de keuze van de PvdA om niet meer te praten met de D66 een ‘kwalijke’. “Wij vinden het heel vreemd dat er geen dialoog meer mogelijk is met u. Daarmee zet u uzelf buitenspel. Ik vind dat je de lijnen van communicatie altijd open moet houden, want dit is voor het democratische gehalte een heel kwalijke boodschap,” aldus Pardo.

Ook de andere partijen vonden dat de D66 te scherp was in de uitlatingen. Jacco Wesselius sprak namens het CDA zijn zorg uit over de politieke oorlog die de partijen voerden. “De toon moet zijn om van elkaar te leren. En die toon heb ik op een aantal momenten gemist. Dat haalt een stuk van de openheid weg. Het gaat nu niet meer om de inhoud maar om de bewoordingen. Ik denk dat dit niet goed is voor het democratisch proces. Iedereen mag zeggen wat hij of zij wilt, maar je moet elkaar wel op de inhoud overtuigen en met elkaar in gesprek blijven.”

Benauwdheid
De ChristenUnie was het hiermee eens. Arjan Zwaan: “De toon van de D66 is niet de onze. Het is goed om elkaar scherp te houden, maar een aantal opmerkingen had voorzichtiger gemoeten.” Catharina Leeuwis van de VVD vond dat kritiek in dergelijke scherpe bewoordingen moet kunnen. “De benauwdheid wordt anders te groot.”.

Scherp afstand
Tot slot nam ook het college afstand van de bewoordingen van de D66. Wethouder Verheij sprak: “Wij vinden deze uitlatingen ongepast en nemen hier scherp afstand van. Ik heb juist het volle vertrouwen in de organisatie en ik ervaar dagelijks hoe gepassioneerd er te werk wordt gegaan. Onze ambtenaren werken met passie en lef voor Alblasserdam.”

Ondanks alle kritische opmerkingen over de perspectiefnota 2012, ging de raad op alle punten akkoord met de voorstellen.

Links: Ramon Pardo(D66), midden: Michael van der Plaat(D66), rechts: Rinus van Lavieren (PvdA)

Deel dit bericht via...