ALBLASSERDAM – Jongeren met gedragsproblemen kunnen vaak minder makkelijk aan goede hulp komen, dan kinderen die bijvoorbeeld hulp nodig hebben bij het maken van hun huiswerk. Daarom is gedragsspecialist Jolanda Verboom uit Alblasserdam een eigen praktijk begonnen waar probleemjongeren terecht kunnen. “Ik wil het die jongeren makkelijker maken door op te sporen waardoor de problemen worden veroorzaak,” vertelt Jolanda.

Aan praktijkervaring heeft de Alblasserdamse geen tekort: “Ik heb jaren voor de klas gestaan en heb zelf twee kinderen; een met een leer –en één met een gedragsstoornis.” Behalve deze ervaring heeft Jolanda een coachingscursus en een opleiding om gedragsspecialist te worden gevolgd. Onlangs startte zij haar bedrijf 12Fly. “Ik heb dit zo genoemd omdat iedereen wel wil vliegen. Ik help daarbij mensen op weg.”

Spijbelen
Met haar praktijk ‘12Fly’ richt de gedragsspecialiste zich met name op kinderen die van groep acht naar het voortgezet onderwijs gaan. “Dan openbaren zich vaak de problemen en merken ouders dat het niet goed met hun kind gaat. Dat is bijvoorbeeld te merken aan het thuis niet luisteren en het wegblijven van school. Dit spijbelen geeft aan dat ze niet gelukkig zijn. En ik zoek uit waar dat aan ligt en ga in gesprek met de jongen of het meisje. Het eerste gesprek vindt meestal bij de ouders thuis plaats. Daar voelen de jongeren zich over het algemeen het meest thuis. Daarna ga ik kijken welke dingen van invloed zijn op het probleem en waar ik mee aan de slag kan,” aldus de onderneemster.

Verkeerde school
Één van de probleemveroorzakers is volgens Jolanda de keuze voor een school: “Het komt voor dat kinderen op een school zitten, die niet bij hen past. Er wordt namelijk altijd naar niveau, maar niet naar interesse gekeken. Het kan ook zijn dat de ouders op zich wel een goede opvoeding geven, maar dat die net bij dat ene kind niet past. Om dit op te lossen, maak ik als het ware een gebruiksaanwijzing van het kind en voor het kind. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van de problemen en een oplossing er van.”

Trainingen
Behalve het opsporen en oplossen van problemen bij kinderen geeft Jolanda trainingen voor kinderen in zelfvertrouwen, vertrouwen in anderen, omgaan met gevoelens, faalangst en pesten. Mensen die meer informatie over de coaching willen, kunnen contact opnemen met Jolanda via het nummer 0620631175 of per mail via Jolandaverboom@12fly.nu. Haar praktijk is te vinden aan de Da Costastraat 72 in Alblasserdam.