ALBLASSERDAM – De Insite Groep B.V. is door de rechtbank in Middelburg failliet verklaard. Dat heeft de Alblasserdamse belangenvereniging Vinkenwaard deze week bekend gemaakt. De Insite Groep was in het Damdorp actief onder de naam Parkmanagement Alblasserdam (PMA) en richtte zich op de ontwikkeling van bedrijventerreinen. Een van de speerpunten was het opzetten van parkmanagementorganisaties op verschillende bedrijventerreinen in Nederland. Volgens curator Folkert Hiemstra heeft de economische crisis van de afgelopen jaren het bedrijf de nek omgedraaid.

Een groot aantal ondernemers van de diverse bedrijventerreinen in Alblasserdam is de laatste jaren lid geworden van de nu failliete parkmanagementorganisatie en nam een aantal diensten af. Toch lijken de gevolgen voor de ondernemers niet heel groot. Maurits de Haan, voorzitter van Belangenvereniging Vinkenwaard vertelt: “Bestaande contracten, zoals bijvoorbeeld met beveiligingsbedrijf Alert Security, blijven in principe gewoon doorlopen. Wel zal onze belangenvereniging weer actiever moeten worden. De laatste jaren was de vereniging ‘slapend’. We willen nu gaan kijken welke zaken door PMA werden behartigd en hoe we hier eventueel een vervolg aan kunnen of moeten geven.”

Geen doorstart
Een doorstart van de Insite Groep zit er volgens curator Hiemstra niet in. “Er komt sowieso geen doorstart voor de hele onderneming. Wel wordt er met andere partijen gesproken die eventueel specifieke projecten willen overnemen.”

Crisis
“Het faillissement is een gevolg van de economische crisis,” weet Hiemstra. “Sinds 2008 is er een flink aantal minder bedrijventerreinen ontwikkeld. Hierdoor liep ook de vraag naar advies over de ontwikkeling en het management van bedrijventerreinen terug. Verder hebben veel opdrachtgevers, waaronder de gemeentes, het parkmanagement wegens bezuinigingen op een lager pitje gezet. Die ontwikkelingen tezamen hebben het bedrijf de kop gekost.”