ALBLASSERDAM – Het is vandaag, vrijdag 24 juni exact vijftig jaar geleden dat het Hendrik Mulder(75) en Alie Blom(71) elkaar eeuwige trouw beloofden. Burgemeester Bert Blase bezocht de Alblasserdammers en feliciteerde hen namens hem en de gemeente met de mijlpaal. Hij overhandigde daarbij een mooi boek over de molens.

De twee leerden elkaar in het Groningse Hoogezand-Sappemeer kennen. “Ik werkte daar in het internaat en zag  hem op een zondagmiddag op de Dam lopen. Hij lachte altijd en het was een leuke vent,” vertelt Alie. Enkele weken later, tijdens een vakantie, kwamen de ‘noordelingen’ elkaar opnieuw tegen en vanaf die tijd was het ‘aan’.

Treinramp
Na zijn militaire dienst kreeg Hendrik een baan bij Kloos Kinderdijk, waar hij constructiewerker werd. Iedere week reisde hij met het openbaar vervoer op en neer. Dat deed hij tot de treinramp bij Harmelen op 8 januari 1962. Op die dag botsten de treinen uit Leeuwarden en Rotterdam op de toen nog gelijkvloerse kruising en vonden 93 mensen de dood. Hendrik, die ook in de trein zat overleefde de ramp: “Ik zat in het midden van de trein toen het ongeluk gebeurde. Het was verschrikkelijk. Nog steeds zie ik de beelden voor me. Na de ramp besloten mijn vrouw en ik om te verhuizen, zodat zo ver reizen niet meer nodig was. Binnen enkele weken woonden we in Alblasserdam,” vertelt de Groninger. Op 24 juni 1961 trouwde het stel. “We moesten trouwen, want we hadden een ongelukje,” bekent Alie lachend.

Hendrik bleef tot aan zijn pensioen trouw aan Kloos, zijn vrouw heeft jarenlang in de bejaardenzorg gewerkt, maar moest vanwege haar reuma hiermee stoppen. In het dagelijks leven vermaken de twee zich ondermeer met fietsen. “Dat is echt m’n lust en m’n leven. Dan voel ik me vrij en kom je op plekjes waar je met de auto nooit zou komen,” vertelt Alie. Hendrik knikt daarbij instemmend.

Het echtpaar heeft twee dochters, één kleinzoon en één kleindochter.