ALBLASSERDAM – De Duitser Patrick Gretsch heeft de proloog van de Ster ZLM Toer die woensdag 15 juni in Alblasserdam werd verreden, gewonnen. Hij deed er 8 minuten en 30.67 seconden over. Alex Rasmussen werd tweede en Alex Dowsett derde. Beste Nederlander werd Sebastian Langeveld, hij werd vierde. De Ster ZLM Toer, voorheen Ster Elektrotoer, gaat donderdag verder met een rit over 177 kilometer van Eindhoven naar Sittard/Geleen. De koers duurt tot en met zondag.

De hele dag werden de nodige voorbereidingen getroffen in het Damdorp. Tientallen straten werden afgesloten en honderden mensen werkten zich in het zweet om van de ZLM Toer een onvergetelijke wedstrijd te maken. Aan alles werd gedacht. Vooral veiligheid stond hoog in het vaandel. Zo werden verkeersregelaars ingezet op drukke punten, stonden brandweervoertuigen verspreid door het dorp om indien nodig uit te rukken en werden speciale EHBO-posten ingericht. Voor zover bekend is alles goed verlopen.

Wel ontstonden er tijdens de avondspits kilometers file. Het verkeer kon namelijk niet via de Dam het dorp in en moest dus via de dijk of de Oude Torenbrug. Ondanks deze drukte is ook daar alles zonder noemenswaardige ongevallen verlopen.

Komend weekeinde verschijnt op deze site een interview met de grote organisator van het evenement: Peter van Breemen. Hij wist met zijn doorzettingsvermogen ondermeer de gemeente te overtuigen dat Alblasserdam een toer van zo’n omvang aankon. In het interview blikt van Breemen terug op de voor wielerland grote dag. De foto’s zijn gemaakt door Jan Wijninga, Niels van Hemert, Kees Molenaar,  Koen Smit en Peter Stam.