ALBLASSERDAM – Elf Alblasserdamse organisaties zijn de afgelopen jaren in het totaal 140.000 euro misgelopen. Dat schrijven de heren Frank van Welzenis en Piet Verhey namens de organisaties naar het Alblasserdamse college van burgemeester en wethouders. In hun brief stellen zij dat die kosten ondermeer zijn veroorzaakt door een weinig transparante houding van Netwerk met betrekking tot de vergoedingen die uitbetaald worden. Maar ook de marktprijzen voor oud papier en contracten met papierverwerker Peuten waren niet duidelijk. “Als voorbeeld kan hierbij genoemd worden een extra betaling van duizenden euro’s per organisatie, zonder enige toelichting.”

De organisaties, te weten: De Boeg, De Schalm, De Loopplank, Het Palet, ’t Nokkenwiel, de Hervormde –en Gereformeerde Gemeente, belangengroep De Wiek, de Schutse Hoek, scouting Alblasserdam en de Korfbalclub Kinderdijk, halen al jaren het oud papier op in het Damdorp. “Het mes snijdt aan twee kanten. De organisaties kunnen de vergoeding die ermee gepaard gaat, goed gebruiken en de gemeente geeft uitvoering aan de wettelijke verplichting om oud papier te scheiden bij de bron,” aldus de briefschrijvers.

Proactieve houding
In  de brief lijken de organisaties zich bij de afgelopen jaren neer te leggen en zich op de toekomst te richten. Maar daarbij verlangen zij wel een andere houding van het college van burgemeester en wethouders. “Nu Netwerk is overgenomen door HVC verwachten wij een proactieve houding van uw college met betrekking tot het correct opstellen van inzamelovereenkomsten, waarbij helderheid en transparantheid is over een marktconforme afrekening en verantwoording naar alle betrokkenen.

27.000
In 2010 bleek ook al dat er wat verwarring was met de uitbetalingen. Diverse Alblasserdamse scholen, kerken en verenigingen die in 2008 en 2009 oud-papier hadden opgehaald kregen nog ruim 27.000 euro van de gemeente via Netwerk. In de twee voorgaande jaren lag de oud-papierprijs namelijk erg hoog. (100,20 euro per ton) Maar door een afspraak tijdens een aandeelhouders vergadering over een gefixeerde prijs voor oud papier en de kostprijs, ging de opbrengst niet naar de verenigingen, maar werd in de eindafrekening tussen Alblasserdam en Netwerk meegenomen als winstuitkering. Door deze afspraak is er door Netwerk veel te weinig uitgekeerd aan de verenigingen. Het verschil werd door de gemeente gecorrigeerd.