ALBLASSERDAM – Een aantal mensen dat de afgelopen maand bij het onbemande tankstation van De Haan in Alblasserdam heeft getankt, is geskimd. Daarom heeft De Haan diverse maatregelen genomen om skimmen te voorkomen. Zo is de controle op de apparatuur van de onbemande locaties verscherpt en wordt er niet één maar drie keer per dag gecontroleerd op aanwezigheid van skimapparatuur.

Verder worden er bordjes geplaatst, waarbij klanten het advies krijgen om bij het intoetsen van de pincode dit goed af te schermen. En het tankstation heeft bij de leverancier druk erop gezet dat het bedrijf met voorrang zal worden ingepland bij de uitrol van nieuwe apparatuur wat het skimmen nog verder zal tegen gaan.

Patrick Vanwersch, woordvoerder van De Haan, noemt de situatie uiterst vervelend. “Ik zou allereerst willen benadrukken dat wij het uiterst vervelend vinden dat een paar klanten dit keer via ons bedrijf in aanraking zijn gekomen via skimming. Wij hebben inmiddels maatregelen genomen om misbruik op onze locaties verder uit te sluiten. Er bleek op de volgende data en tijdstippen apparatuur geplaatst te zijn:
–       13 mei tussen 12.10 en 21.21
–       21 mei tussen 9.25 en 23.30
–       22 mei tussen 9.30 en 16.40
–       24 mei tussen 11.00 uur en 15.10

Met De Haan passen, travelkaarten en MTC kaarten zijn er geen problemen geweest, daar deze van een andere track gebruik maken. Als één van onze klanten op de bewuste data en tijdstippen bij ons heeft getankt met een bankpas, dan wil dit niet zeggen dat zijn/ haar bankpas automatisch geskimd is. Dit is afhankelijk of de klant zijn pincode goed heeft afgedekt,” aldus Vanwersch.

Skimmen begint met het kopiëren van een pinpas. Skimmers moeten hiervoor apparatuur in pinautomaten plaatsen. Met die apparatuur kunnen ze tijdens een pinbetaling of geldopname de pinpas kopiëren. Dit kan bij pinautomaten in winkels, geldautomaten van banken, betaalautomaten van tankstations en parkeergarages.

Aan een kopie alleen heeft een skimmer niets. Om geld op te kunnen nemen is ook de bijbehorende pincode van de pas nodig. Er is een aantal manieren om achter een pincode te komen:

  1. Meekijken bij de kassa
  2. Plaatsen van een camera
  3. Keypad in de automaat

1. Meekijken bij de kassa
De skimmer kijkt met u mee tijdens het indrukken van de pincode. Sommige skimmers kunnen aan de beweging van uw handen zien welke code u indrukt. Het is daarom belangrijk uw hand zo goed mogelijk af te dekken.

2. Plaatsen van een camera
Een meer verfijnde techniek is het plaatsen van een camera die het intypen van de pincode registreert. Dit gebeurt met kleine camera’s die deskundig gemonteerd en verborgen worden. Het afdekken van het pinnen met uw hand is ook hier een goed middel om te voorkomen dat uw pincode bekend wordt.

3. Toetsenbord in de automaat
De meest geavanceerde methode is het plaatsen van een toetsenbord over het bestaande toetsenbord. Dit toetsenbord registreert de ingedrukte pincode, en combineert deze gelijk met de juiste pas. Tegen deze methode is, buiten goed opletten, niet veel te doen.

Bij De Haan Vinkenwaard is gebruik gemaakt van methode twee.

Algemene tips ter voorkoming van skimming

Algemeen

  Belangrijkste tip; Laat niemand meekijken als je jouw pincode intoetst, als je de pincode intoetst, bedek met je andere hand dan het toetsenscherm!

  Stop je geld en pas na gebruik meteen weg.

  Controleer geregeld je af- en bijschrijvingen.

  Zorg dat je altijd het meldnummer voor het blokkeren van je pas bij je hebt.

  Als een pinautomaat niet goed werkt, gebruik die dan niet en ga nooit in op het aanbod van hulp van derden.

  Toets nooit je pincode nogmaals in als een ‘behulpzaam’ persoon dat adviseert.