ALBLASSERDAM – Bij kwaliteitsmetingen van het zwemwater in Alblasserdam is dinsdag 24 mei de aanwezigheid van blauwalgen (blauwwieren) geconstateerd in het Lammetjeswiel. Dit is erg vroeg voor de tijd van het jaar. Er geldt nog geen zwemverbod, maar zwemmen wordt door de provincie Zuid-Holland sterk afgeraden. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van: hoofdpijn, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. 

Mensen met een gevoelige huid kunnen huiduitslag krijgen, in de vorm van rode, jeukende bultjes. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Op plekken waar blauwalg is geconstateerd, probeert het waterschap met extra watertoevoer de waterkwaliteit te verbeteren. Waar mogelijk wordt het besmette water afgescheiden van andere wateren. De verwachting is dat de blauwalg verdwijnt, zodra het minder warm wordt.

Heeft u vermoeden van blauwalg, dan kunt u dat 24 uur per dag melden bij het waterschap via telefoonnummer 0344 – 64 9090. Ook voor meldingen van dode vissen en eenden kunnen inwoners van het rivierengebied 24 uur per dag terecht bij het waterschap, via telefoonnummer 0344-64 9090.

Het waterschap adviseert om honden niet op plaatsen te laten zwemmen waar blauwalg is vastgesteld. Ook het vissen wordt afgeraden. Voor informatie over de kwaliteit van officiële zwemwateren kunnen burgers terecht op de website van de provincie.

Blauwwier is te herkennen aan een blauwgroene olieachtige laag die op het water drijft. Naarmate de laag dikker en compacter wordt, sterven de blauwwieren af. Het resultaat is een stinkende brij.

Het Lammetjeswiel is het enige officiële zwemwater in Alblasserdam.

Deel dit bericht via...