KINDERDIJK – Zaterdag 14 mei aanstaande staat Nationale Molendag in Kinderdijk in het teken van de binnenvisserij. Ongeveer twintig zalmschouwen geven acte de presence. Dat levert voor de kijker een prachtig historisch schouwspel op. De witte en bruine molenzeilen van de molens met daartussen de vele zeilen van de zalmschouwen. De weersvoorspellingen beloven veel goeds.

Mooie noordwesten luchten met een goede wind. Voor molens en schouwen. Bezoekers zullen ogen en oren tekort komen. Shantykoor “Ongestaagd” zal een en ander muzikaal ondersteunen.

Op het water haalt een visser zijn netten op, terwijl een andere zalmschouw onder zeil in de nabijheid van de molens rondvaart. Andere vissers zullen netten boeten en breien. Bezoekers kunnen touw maken op de touwbaan. Een zeilmaker zal zeilen en andere toebehoren voor de zalmschouwen maken. Ook wordt er vis gebakken op authentieke, zogenaamde ‘vuurduvels’. De gebakken vis kan worden gekocht. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw. Alle deelnemende vissers zullen in traditionele kledij gekleed gaan.

Het Werelderfgoed Kinderdijk is geopend van 9.30 uur tot 17.30 uur. Entreekaarten zijn te koop bij de kassa aan het begin van de Middelkade of bij de kassa van de Museummolen. Volwassenen betalen 6 euro, kinderen 4,50. Met de opbrengst van het entreegeld financiert de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk het onderhoud van de molens en opstallen in het gebied. Foto: Cees van der Wal.

Deel dit bericht via...