ALBLASSERDAM – Exact vijftig jaar geleden gaven Rafel de Jong(76) en Marry Dekker (71) uit Alblasserdam elkaar het jawoord. Nog steeds houden de twee, wonende aan de Van Hogendorpweg zielsveel van elkaar. Burgemeester Bert Blase bracht woensdag 4 mei een bezoek aan het jubilerende echtpaar en feliciteerde de twee namens zichzelf en de gemeente met hun gouden huwelijk.

Rafel en Marry leerden elkaar in de kerk in Nieuw-Lekkerland kennen. “Mijn man (toen 23 jaar) zat bij het orgel en ik (toen 17 jaar) in de bank achter de ouderlingen. We konden elkaar goed zien,” vertelt Marry. Haar man vult aan: “Ik stak een keer mijn vinger op. Dat vond ze leuk.” Met die actie was het ijs gebroken en kregen de twee kort daarna verkering. Vijf jaar later trouwden ze.

Opvoeding en IHC
Marry heeft haar hele leven vrijwilligerswerk gedaan en heeft voor de opvoeding van de vijf kinderen gezorgd. “Ze is altijd in de weer voor anderen. De deur staat hier altijd open,” weet één van de dochters te vertellen. Rafel heeft zijn levenlang bij IHC in Kinderdijk gewerkt. Hij begon zijn werk met bij de spantenvloeren en het ijzer, waarna hij ‘doorstroomde’ naar de tekenkamer. Daarna is Rafel chef van de materiaaldienst geworden. Van 1982 tot zijn pensioen was de Alblasserdammer werkzaam bij de public relations van het bedrijf. “Dat heb ik met erg veel plezier gedaan. Ik vond het leuker dan de functies die ik daarvoor had,” aldus De Jong.

In zijn avonduren heeft De Jong meer dan 125 lezingen gegeven over de historie van de scheepsbouw. “Historie was en is nog steeds mijn grote hobbby.” Verder zat hij tien jaar in het bestuur van verzorgingshuis Graafzicht en heeft hij jarenlang deel uitgemaakt van de Kinderdijkse kerkenraad.

´Ontzettend leuk´
Woensdagochtend werd het echtpaar verrast door hun kinderen. Zij stonden namelijk om 7.00 uur al op de stoep om te komen ontbijten. “Dat was zó ontzettend leuk! Ze hadden van alles meegebracht, het was heerlijk. Het is in de afgelopen dertig jaar niet voorgekomen dat we zo met onze kinderen konden eten. We hebben net als vroeger met zijn allen gezongen. Het was echt geweldig,” aldus Marry.