ALBLASSERDAM – De duikers van de Koninklijke Marine hebben donderdag 28 april tijdens  hun zoektocht in de rivier de Noord bij Alblasserdam een vuurwapen en een Amerikaanse mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De duikers zochten en zoeken in opdracht van regiokorps Rotterdam-Rijnmond naar wapens die als bewijsmateriaal kunnen dienen in een strafrechtelijk onderzoek. Het 81mm explosief kan volgens woordvoerster Marieke van der Molen van het Functioneel Parket gezien worden als ‘bijvangst’. Of het gevonden vuurwapen wel te maken heeft met de zaak, wordt op dit moment onderzocht.

De marine zoekt al dagen in het water rondom de Alblasserdamse brug naar de wapens die afkomstig zouden zijn van de twee Nieuw-Lekkerlanders die in februari werden opgepakt voor illegaal wapenbezit, wildstroperij en wapenhandel. De twee mannen zitten nog steeds vast en worden binnen twee weken voorgeleid voor een pro forma zitting.

De Amerikaanse granaat die door de duikers van de bodem werd gevist, is donderdagochtend door de explosieven opruimingsdienst op een stuk braakliggend terrein bij de Oude Torenbrug in Alblasserdam tot ontploffing gebracht. Dit werd gedaan door een klein, op afstand bedienbaar explosief aan het grote te verbinden. De brandweer en politie waren hierbij uit voorzorg aanwezig.

Meer foto’s zijn hier te vinden.