ALBLASSERDAM – Duikers van de Koninklijke Marine hebben gisteren en vandaag in de rivier de Noord bij Alblasserdam gezocht naar bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurde op verzoek van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond. Volgens diverse bronnen uit zowel Nieuw-Lekkerland als Alblasserdam gaat de zoektocht om een kist met wapens die afkomstig zou zijn van de twee Nieuw-Lekkerlanders die in februari werden opgepakt voor illegaal wapenbezit. Het verhaal dat gisteren werd gepubliceerd waarbij een duiker vertelde dat er nieuwe sonarapparatuur getest zou worden, is dus niet waar.

Het bewijsmateriaal ligt volgens het Ministerie van Defensie vermoedelijk op de bodem van de Noord. “Door de sterke stroming in deze getijdenrivier en het drukke scheepvaartverkeer, heeft de politie een verzoek tot militaire bijstand ingediend bij de Koninklijke Marine,” vertelt Karen Gelijns, woordvoerster namens de marine.

Wapenhandel
Op dinsdag 1 februari werden twee mannen uit Nieuw-Lekkerland en een man uit Oud-Alblas aangehouden op verdenking van wildstroperij, de illegale handel in wild en wapenhandel. Op tien locaties in de Alblasserwaard en één in Zeeland werden doorzoekingen gedaan waarbij meerdere vuurwapens, munitie en geschoten wild werd aangetroffen.

In oktober 2010 startte het Interregionaal Milieuteam Zuid-West van de politie Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid een onderzoek naar een groep personen die zich in wisselende samenstelling op grote schaal bezighield met wildstroperij in natuurgebieden in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Gelderland en Utrecht. De mannen schoten onder andere fazanten, reeën, ganzen en hazen en verkochten deze op bestelling aan particulieren. Gedurende het onderzoek bleek dat de groep zich ook bezighield met de handel in wapens.

Volgens meerdere bekenden van de twee opgepakte Lekkerlanders die nog steeds in voorarrest zitten, heeft een familielid van één van de mannen een kist met wapens in de rivier gedumpt en is dat de reden van de grootschalige zoektocht in de rivier. Om hoeveel wapens het gaat is niet bekend. Het Openbaar Ministerie wil dit verhaal niet bevestigen, maar ook niet ontkrachten. “Daar mogen wij geen uitspraak over doen,” aldus Marieke van der Molen namens het OM.

Onderwaterrobot
Eerder zocht de Defensie Duikgroep (DDG) van de Koninklijke Marine een gebied van 500 bij 400 meter af met de onderwaterrobot REMUS (Remote Environmental Monitoring System). Hierbij werden meerdere contacten in kaart werden gebracht. Alle verdachte objecten worden momenteel afgedoken. De inzet bestaat uit het duikvaartuig Cerberus en twee duikteams. De marine wordt bij de zoektocht bijgestaan door een politieboot en een boot van Rijkswaterstaat.

De Cerberus ligt op dit moment afgemeerd in de haven van jachtenbouwer Oceanco. Het is niet bekend wanneer de boot weer vertrekt. Volgens één van de duikers is er tot nog toe niets gevonden: “We zijn op de bodem echt van alles tegengekomen, van oud ijzer tot verkeersborden. Een speciale vondst hebben we nog niet gedaan.”

De Defensie Duikgroep van de Koninklijke Marine ondersteunt steeds vaker de civiele autoriteiten. Zowel bij het opsporen van drugs of stoffelijke overschotten, als bij calamiteiten. Maar ook voor havenbescherming wordt de eenheid ingezet. Zo voert de DDG standaard een preventief bommenonderzoek uit bij staatsbezoeken, evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen. Het marineschip dient voor de duikers als platform bij hun werkzaamheden en is uitgerust met alle denkbare moderne communicatiemiddelen.