ALBLASSERDAM – Ouders die hun baby beter willen leren begrijpen, kunnen gratis een workshop Gebarentaal met baby’s volgen in de Alblasserdamse Bibliotheek. Deze cursus laat zien dat baby’s al vanaf zes maanden hun observaties en behoeftes kunnen overbrengen door middel van non-verbale communicatie. Baby- en kindergebarendocent Brechje Koster geeft de workshop op woensdag 11 mei om 20.00 uur in de bibliotheekvestiging Alblasserdam.

Babygebaren
Tussen de zes en negen maanden zijn de hersenfuncties van een kind voldoende ontwikkeld dat het de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een baby of dreumes wil graag met de ouder delen wat hij meemaakt en wat hem interesseert, maar kan dat nog niet vertellen. Gemiddeld beginnen kinderen vanaf anderhalf jaar met praten. Brechtje Koster van ‘babygebaar.nl’ leert ouders tijdens de workshop Gebarentaal met baby’s hoe ze eerder met hun kind kunnen communiceren. Tijdens de cursus worden filmpjes getoond en leren vaders en moeders de gebaren onder de knie te krijgen om zo een nog specialere band met hun baby of dreumes te krijgen.

Voordelen
De methode is een groot succes bij ouders en kinderdagcentra in onder andere Amerika, Engeland, Duitsland en België. Gebleken is dat het veel voordelen heeft voor zowel ouder/opvoeder als kind. De baby of peuter is minder huilerig of driftig, omdat hij nu zonder woorden duidelijk kan maken wat zijn of haar wensen zijn. Hierdoor krijgt het kind meer zelfvertrouwen. Ook leert hij of zij sneller praten, omdat het taalwervingsproces vroeger in gang wordt gezet. Verder leert het kind meer initiatief te tonen door zelf aan te geven wat zijn of haar  wensen en behoeftes zijn. En dat het kind later ook met doven en slechthorenden kan communiceren, is natuurlijk ook mooi meegenomen.

In het kort:
Wat:                       workshop Gebarentaal met baby’s
Wanneer:              woensdag 11 mei 2011, 20.00 uur tot 21.45 uur
Waar:                     bibliotheekvestiging Alblasserdam, leplaan 2
Toegang:              gratis
Voor wie:              ouders en opvoeders