De komende weken wordt elke maandag op deze site één ondernemer uit het Makado belicht. Dit kan gaan over bijvoorbeeld een nieuw product of een nieuwsfeit. Vandaag deel één waarin filiaalhouder Coban Elvan zijn verhaal vertelt over de overval in zijn winkel.

ALBLASSERDAM – De gewapende overval die plaatsvond bij de Schoenenreus in het Makado heeft het personeelsteam van de winkel versterkt. Dat stelt filiaalhouder Coban Elvan (30) in een interview een maand nadat een overvaller op de fiets, de winkel beroofde. De dader is nog steeds spoorloos.

“Een ongelukkige samenloop van omstandigheden,” zo noemt Elvan het feit dat de nog onbekende man er tijdens en na de overval op vrijdagavond 18 maart zo makkelijk vanaf is gekomen. “Het was rond 20.30 uur toen ik samen met collega Dogukan achterin geld aan het tellen was, omdat er een klein kasverschil was geconstateerd. Daardoor stond alleen Cihan (16) in de winkel. Precies op dat moment kwam de overvaller op zijn fiets aangereden. Toen hij naar binnen kwam hoorden we twee schoten,” vertelt de filiaalhouder.

Neergeschoten
“Ik werd helemaal koud en dacht: dit kan toch niet waar zijn? Omdat Dogukan en ik achterin waren, konden we niet zien wat er aan de hand was. Ik hoorde alleen de ‘blaffer’ van de overvaller afgaan, dus ik dacht dat een collega was neergeschoten. Maar na een halve minuut kwam Cihan bibberend naar achteren lopen en vertelde wat er gebeurd was.”

SMS alert
Direct werd de politie gealarmeerd, maar deze kwam volgens Elvan niet heel snel ter plaatse: “Het duurde denk ik wel tien minuten voordat ze er waren. Dat is jammer, want hadden ze sneller gekomen, was de pakkans veel groter. De overvaller was op de fiets en kon dus niet snel weg. Ook had er volgens mij wel een SMS-alert verstuurd mogen worden. Dan hadden Alblasserdammers naar de man kunnen uitkijken.” Een persalarm werd die avond eveneens verzuimd. “Dat was omdat er geen gewonden waren en het dus in politietermen ging om een kleine overval,” licht politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen toe.

Sluw mannetje
Hoewel de buit niet groot was (een stapeltje vijftigbriefjes), baalde en baalt Elvan er nog steeds van dat het geld weg is: “Dit sluwe mannetje, dat waarschijnlijk in de buurt woont, is er gewoon veel te makkelijk vanaf gekomen. Het is belangrijk dat hij alsnog wordt opgepakt want als hij weet dat het zo makkelijk is, gaat hij het zeker nog een keer flikken.” Over het signalement van de dader is nog steeds niet veel bekend. “Hij was in ieder geval donker gekleed, had een bivakmuts op, deed heel relaxed, had een zware stem met een licht accent en was lang. Zo’n 1.80 meter. Verder weten we eigenlijk niet zo veel,” aldus Elvan.

Burgemeester
De overval had veel impact op de werknemers van de Schoenenreus, maar inmiddels hebben zij 18 maart voor een groot deel verwerkt. “We hebben echt heel veel steun gehad van mensen uit het dorp. Zij lieten duidelijk merken dat ze er voor ons wilden zijn.  Dat heeft ons erg goed gedaan en ik wil heb via deze weg hartelijk danken daarvoor. Ook de burgemeester van Alblasserdam is langs geweest. Dat was echt cool van hem!”

“Inmiddels werken we weer lekker verder, zijn mensen weer volop aan het sparen met hun spaarkaarten en kunnen wij leuke schoenen en kleding aanbieden. Zo hebben we nu met dit heerlijke zomerweer bijvoorbeeld Birkenstock slippers in de aanbieding,” besluit Elvan.

Mensen die op vrijdagavond 18 maart iets verdachts hebben gezien in of rondom de Schoenenreus en zich nog niet hebben gemeld bij de politie, kunnen dit alsnog doen via het telefoonnummer 0900-8844.

De Birkenstock aanbieding...