ALBLASSERDAM – Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. In Alblasserdam herdenken wij bij het Monument in de Polderstraat in het bijzonder de 32 ingezetenen die bij vijandelijke luchtaanvallen op 11 en 12 mei 1940 om het leven kwamen.

Ook herdenken wij de 105.000 joodse Nederlanders die het leven lieten in de vernietigingskampen en de 8.500 militairen, die door de Japanse agressie de dood vonden en de 10.000 mannen, vrouwen en kinderen die in de Japanse kampen stierven. Voorts de 6.700 militairen, deeluitmakend van de expeditionaire krijgsmacht, (vrijwel uitsluitend dienstplichtige militairen) die in een zinloze strijd in de periode 1946-1949 in het voormalige Nederlands-Indië sneuvelden. In totaal vonden ca. 257.000 Nederlanders in de periode 1940-1949 door of tengevolge van oorlogshandelingen de dood.

De inwoners, de bedrijven en de instellingen van Alblasserdam worden opgeroepen om vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Voorts wordt een ieder verzocht – ook als niet wordt deelgenomen aan de herdenking bij het Oorlogsmonument – van 20.00 uur tot 20.02 uur stilte in acht te nemen.

Programma
18.30 uur  Ontvangst van veteranen, nabestaanden van veteranen, begeleiders en belangstellenden in Landvast.

19.00 uur  Aanvang Vesper Dodenherdenking in Landvast, georganiseerd door de samenwerkende kerken (Werkgroep Herdenkingsdienst 4 mei).

19.30 uur  Muziekvereniging “Soli Deo Gloria” stelt zich op bij het Oorlogsmonument in de Polderstraat en brengt passende muziek ten gehore.

19.40 uur  Vertrek “Stille Tocht” vanaf het Raadhuisplein naar het Oorlogsmonument. De stoet wordt voorafgegaan door tamboers van de muziekvereniging “Soli Deo Gloria”. Daarachter komen de kransdragers van de Scouting Alblasserdam. Zij worden gevolgd door de burgemeester, leden van het 4 mei comité, veteranen, leden van het gemeentebestuur, leden van de jeugdgemeenteraad, leerlingen van “De Loopplank” (Pieter de Hoochplaats), overige scouts en alle verdere belangstellenden.

19.40 uur  Luiden van de kerkklokken.

19.50 uur  Aankomst “Stille Tocht” bij het Oorlogsmonument. Het luiden van de kerkklokken eindigt. “Soli Deo Gloria” brengt tot tegen 20.00 uur passende muziek ten gehore.

20.00 uur  Even voor de klok van de Grote Kerk acht uur slaat klinkt het trompetsignaal “Taptoe” ter aankondiging van de twee minuten te houden stilte.

20.02 uur  Gezamenlijk zingen van de coupletten 1 en 6 van het Wilhelmus met begeleiding van “Soli Deo Gloria”.

20.05 uur  Toespraak door de burgemeester de heer A.B. Blase.

20.10 uur  Voordrachten door leerlingen van “De Loopplank”.

20.15 uur  Kransleggingen door de burgemeester gevolgd door vertegenwoordigers van “De Loopplank”, van de veteranen en van de jeugdgemeenteraad. Hierna kunnen ook de overige aanwezigen bloemen leggen. “Soli Deo Gloria” speelt daarbij koraalmuziek.

20.25 uur  Einde van de plechtigheden bij het Oorlogsmonument.

Deel dit bericht via...