ALBLASSERDAM – De inmiddels overbekende verkeerslichten bij cultureel centrum Landvast in Alblasserdam staan binnen enkele weken standaard op groen voor het doorgaande verkeer. Dat zegt verkeerswethouder Peter Verheij. De lichten die er sinds maart vorig jaar staan, werkten irritatie in de hand omdat ze automatisch op rood stonden. Dit was bedoeld om snelrijdend verkeer af te remmen.  Bij passeren met maximaal vijftig kilometer per uur sprongen de lichten op groen.

Het had echter ook een ander effect weet Verheij: “Op papier leek alles perfect te werken, maar de praktijk leerde dat mensen zich ergerden  aan de strakke afstelling en door rood gingen rijden. Dat komt de verkeersveiligheid uiteraard niet ten goede. We  hebben er flink aan gesleuteld maar krijgen het licht niet fijn genoeg afgesteld om én de snelheid  te reguleren én een veilige oversteek te bieden. Vandaar dat we hebben besloten om het licht voortaan op groen te laten staan, tenzij voetgangers op de knop drukken om over te steken.” 

De verandering moet binnen enkele weken zijn doorgevoerd.