ALBLASSERDAM – De leerlingen van groep 8 van basisschool De Loopplank hebben maandagochtend 18 april het monument aan de Polderstraat geadopteerd. Even daarvoor hadden zij een boeiende en soms ontroerende presentatie gegeven over Alblasserdam in oorlogstijd. De leerlingen maakten daarbij gebruik van lesmateriaal dat is ontwikkeld door de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Verder werden in de burgerzaal van het gemeentehuis gedichten voorgelezen en lichtte burgemeester Bert Blase het belang van de adoptie en het herdenken van de oorlogsslachtoffers toe.

Tijdens de dodenherdenking op 4 mei zal een aantal leerlingen van De Loopplank aanwezig zijn en meedoen met het leggen van de krans. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. De Alblasserdamse basisscholen doen al vele jaren mee met dit project.

‘Adopteer een monument’  is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt adopteren.

In de burgerzaal op het gemeentehuis werd een presentatie gegeven over de oorlog.

Een aantal leerlingen las gedichten voor.