ALBLASSERDAM – De jeugdleden van Scouting Alblasserdam hebben zaterdag 16 april gevierd dat hun scouting 75 jaar bestaat. Op 16 december 1936 werd de scouting opgericht als de Louis Wessels Groep te Kinderdijk. Na de fusie met de MAKET groep in 2004 is de naam veranderd in Scouting Alblasserdam. Behalve het jubileum werd ook de Sint-Jorisdag gevierd. Sint Joris is de beschermheilige van scouting. Het verhaal van Sint Joris die de draak verslaat werd gebruikt als voorbeeld voor een scout, die moet helpen waar hij of zij kan.

De hele middag waren er activiteiten rondom ’t Fort bij het Lammetjeswiel in Alblasserdam. Er werden koekjes gebakken en voor de kleine scouts was er een speurtocht. Rond 15.30 uur werd de zoekgeraakte Sint Joris ‘ontdekt’ in het midden van het water. Scouts wisten Sint Joris veilig aan wal te krijgen, waar de heilige een cadeau in handen kreeg gedrukt. De middag werd afgesloten met het nuttigen van eten en drinken bij ’t Fort.

Reünie
Dit jaar zullen er een aantal activiteiten worden georganiseerd om het jubileum van de scouting te vieren. Op 25 juni zal er een reünie zijn voor alle (oud-)leiding en (oud-)bestuursleden. Op 2 en 3 september gaan alle huidige leden een weekend weg naar het Scoutcentrum Rotterdam. En het feestjaar zal worden afgesloten in Landvast op zaterdag 17 december.

De oudere leden maakten koekjes die later die dag werden uitgedeeld.

Sint Joris helpt een redder op de vlonder.

Speciaal voor de Sint was door de scouts een hoge 'stoel' gebouwd.

Volgens de legende leefde in een meer bij de stad Silena in Libië een draak, die met zijn adem de hele streek en de stad vergiftigde. Dus gaven de stadsbewoners hem twee schapen per dag om zijn honger te stillen. Toen de schapen op waren, werden de mensen geofferd, aangewezen door het lot. Toen het lot op de dochter van de koning viel, bood hij al zijn rijkdom aan voor een vervanger, maar de bewoners weigerden. Dus werd de dochter, verkleed als bruid, naar de draak gebracht. Toen kwam de ridder Joris aanrijden en vroeg het meisje wat ze daar deed. Ze smeekte hem weg te gaan, anders zou ook hij omkomen. Maar de ridder bleef en toen de draak kwam, maakte hij het teken van het kruis, vocht hevig en doorstak hem met zijn lans. Daarop vroeg hij de gordel van het meisje, bond die om de nek van de draak en zo leidde hij de draak als een mak beest naar de stad. Toen ze in de stad aankwamen zei Joris dat ze in God moesten geloven en zich laten dopen, dan zou hij de draak doden. Iedereen liet zich dopen, waarna Joris het hoofd van de draak afsloeg. Bron: http://nl.scoutwiki.org/Sint_Joris