ALBLASSERDAM – “Wij zijn heel gelukkig met dit moment,” zo sprak wethouder Peter Verheij van de gemeente Alblasserdam vrijdagmiddag 15 april tijdens de feestelijke start van de uitvoerende werkzaamheden aan fietspad dijklint. Samen met de Lekkerlandse wethouder André Hoogendoorn groef Verheij op de gemeentegrens van Alblasserdam en Kinderdijk (thv Hotel Kinderdijk) met een kraantje de eerste aarde opzij. De start is volgens de Alblasserdammer een belangrijke mijlpaal voor beide gemeenten. “Dit is een majeure stap richting een veiligere en rustigere dijk.”

Met deze fietsroute willen de gemeentes de veiligheid verbeteren van de fietsers die nu gebruik moeten maken van de drukke West- en Oost-Kinderdijk. Daarnaast zal een apart aangelegd fietspad langs een mooie toeristische route van Alblasserdam via Kinderdijk naar Nieuw-Lekkerland meer mensen stimuleren de auto te laten staan en op de fiets te stappen.

Dit project maakt onderdeel uit van het provinciaal fietsbeleid. Daarom heeft de provincie Zuid-Holland geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van dit fietspad. Fietspad dijklint loopt van de pont (Veerdam) tot aan de wijk Alblasserwerf in Alblasserdam. Het fietspad moet eind 2011 klaar.

“Een truc van de gemeente”
Minder blij met het fietspad is Marinus Timmerman, wonend aan de Oost-Kinderdijk. Volgens hem is de aanleg van het pad alleen maar een truc van de gemeente om de nieuwbouwwijk Mercon Kloos te ontsluiten op de dijk. Timmerman vecht al jaren tegen deze ontsluiting omdat het volgens hem veel te druk wordt op de dijk. “De Raad van State heeft me in een rechtszaak hierover in december in het gelijk gesteld. Sinds die tijd heb ik geen één officiële reactie ontvangen van de gemeente, maar wat je nu ziet is de dat ze hun plannen gewoon doorzetten.”

Mocht het de gemeente alsnog lukken om de dijk te ontsluiten op de nog te bouwen wijk Mercon Kloos, kunnen er volgens Timmerman acties verwacht worden. “Dan blokkeer ik de dijk, want wat hier gebeurt kan echt niet.”

Wethouder Verheij gaf aan dat er nog geen goede oplossing is voor de ontsluiting van Mercon Kloos: “We hebben inderdaad nog genoeg te doen. Zo is er voor Oost-Kinderdijk en Mercon Kloos nog geen oplossing. Dat willen we in goed overleg met de bewoners gaan doen.”