ALBLASSERDAM – De omstreden voetbalkooi tussen het Van Nesplantsoen en het Cortgenehof in Alblasserdam is vrijdag 8 april al voor een groot deel afgebroken. Maandag hoopt de aannemer de kooi volledig verwijderd te hebben. De hoogste rechtbank oordeelde onlangs dat de speelvoorziening te veel overlast veroorzaakte voor een aantal omwonenden en bovendien in strijd is met het geldende bestemmingsplan. De kooi moest vóór 14 april afgebroken zijn.

Buurtkinderen reageerden vrijdag teleurgesteld op het deels verwijderde hekwerk: “Oh, ze hebben onze kooi gesloopt,” reageerde de 11-jarige Jonathan die elke dag kwam voetballen in de kooi. Een vriendje relativeerde de ontsteltenis met: “Maar we kunnen er nu wel lekker met de fiets racen.”

Een aantal buurtbewoners vreest dat de afbraak voor overlastproblemen gaat zorgen. “Normaal konden we ’s avonds zelf de kooi op slot doen. Nu is toestroom van hangjeugd niet meer te handhaven door ons. De bezwaarmakers uit het Cortgenehof zadelen ons en zichzelf met een ernstig probleem op,” vertelt Els Duba. Buurvrouw Conny de Bruijn vult aan: “En wat dacht je van de geluidsoverlast? Als er nu wordt gevoetbald komen de ballen niet meer tegen het hek, maar tegen de loods, die fungeert als klankkast. Daar wordt niemand vrolijk van.”

De Jeugdgemeenteraad van Alblasserdam liet deze week weten het te betreuren dat de kooi verwijderd moet worden. Om de speelvoorzieningsfunctie te behouden opperde Ardjan Boersma (SGP): “Als we nu van de kooi een grasveld maken en we zetten er twee bomen als doel, dan heeft het de functie groen en kunnen de kinderen er toch spelen.” Dat voorstel krijgt in ieder geval de steun van de omwonenden Els en Conny. De bezwaarmakers tegen de kooi uit het Cortgenehof, die niet met hun naam in de krant willen, wilden nog niet op het voorstel reageren: “De gemeente heeft een overleg beloofd, dat willen we graag afwachten voordat we uitspraken gaan doen,” liet de 85-jarige man weten.