ALBLASSERDAM – Afgelopen vrijdag vond in het provinciehuis in Den Haag de prijsuitreiking van de leefbaarheidswedstrijd ‘Kern met Pit’ plaats. Tijdens een feestelijke bijeenkomst, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin Jan Franssen werden de prijswinnaars in het zonnetje gezet. Onder het motto “win  de wens van je buurt”  waren er vanuit het hele land 170 inzendingen binnengekomen en voor de provincie Zuid-Holland 14 waarvan er 9 werden gehonoreerd met het predicaat “Kern met pit”. Allen ontvingen een geldbedrag van duizend euro. De extra hoofdprijs, een geldbedrag van 1.500 euro, ging naar Buurtkamer ’t Hoochhuis uit Alblasserdam.

De heer Van Bussel, directeur Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), reikte de prijzen uit. De bewonersgroepen ontvingen deze prijs voor het uitvoeren van een project ter verbetering van hun buurt, wijk of dorp.

‘t Hoochhuis
Op de Pieter de Hoochplaats in Alblasserdam wonen vooral senioren. Ze wonen daar met veel plezier maar wat ze misten was een plaats waar ze elkaar konden ontmoeten voor een praatje, een spelletje of een borrel. Enkele bewoners organiseerden zich in Buurtkamer ’t Hoochhuis en kwamen met een oplossing. Het plan was eenvoudig: de werkgroep wilde een flat vrijmaken om als buurtkamer in te richten. Woningcorporatie Woonkracht10 vond dit een goed idee en stelde kosteloos een flat beschikbaar voor een proefperiode van twee jaar. De bewoners kregen ook steun van bedrijven, die zorgden voor de stoffering en inventaris. Ook de Raad voor Opbouwwerk Alblasserdam, de Stichting Welzijn Ouderen Alblasserdam, zorggroep RIVAS en de gemeente steunden het initiatief. De buurtkamer is inmiddels klaar en veel senioren voelen zich er thuis. De bewoners kunnen in de buurtkamer klaverjassen, sjoelen en schaken. Ook breien de dames er elke dinsdag voor Roemenië en maakten ze er kerststukjes.

Zelfredzaamheid
De hoofdjury van Kern met Pit was erg onder de indruk van de manier waarop de werkgroep het heft in eigen handen heeft genomen. De zelfredzaamheid dient volgens hen als voorbeeld voor anderen. “Zij hebben voor de 224 bewoners met steun van Woonkracht10, ROWA, SWOA, zorggroep Rivas en de gemeente, een tweede thuis gecreëerd,” aldus de jury.

“We gaan nog niet naar huis…”
Alblasserdammer Cor Vrolijk vatte de dag kort samen: “Het was vrijdag 1 april een dolle boel bij de zestien actieve bewoners van de buurtkamer ’t Hoochhuis. Met twee personenbusjes, die werden gesponsord door Woonkracht10 en de ROWA, werden de Alblasserdammers naar Den Haag gereden. Het had veel weg van een schoolreisje. Wat volgde was een combinatie van een geweldig dubbel feest en een uitgelaten dagje uit. De Pieter de Hooch-senioren, bijna allen 70+, gingen toen echt uit hun dak. Het gezelschap was door het dolle heen en werd direct gefeliciteerd door de Alblasserdamse wethouder Sjoerd Veerman. Na ettelijke liedjes in de trant van “We gaan nog niet naar huis…” draaiden ‘s avonds de beide busjes weer de P. de Hoochplaats op. In het  weekend werd de buurtkamer in flat 3 al meteen versierd.”

Op de foto staat de voorzitter Jan Verboom en vicevoorzitster Milie Vrolijk die samen met de vrijwilligersgroep in het provinciehuis in Den Haag, deze prijs in ontvangs mochten nemen mochten nemen.

Deel dit bericht via...