ALBLASSERDAM – De VVD in Alblasserdam voelt zich ‘bij de neus genomen’ door het gemeentebestuur wat betreft de invoering van de precariobelasting. De bleek deze week tijdens de commissievergadering op het gemeentehuis. De ChristenUnie pleitte zelfs voor een totale afschaffing van de belasting. Het gemeentebestuur van Alblasserdam besloot dit jaar om in navolging van zo’n veertig andere gemeentes in Nederland precariobelasting te heffen over kabels en leidingen die in de grond van de gemeente liggen.

Het tarief van de belasting per bedrijf dat leidingen in de Alblasserdamse grond heeft, is vastgesteld op 39.00 euro exclusief zes procent btw voor de jaren 2010 en 2011. Per jaar is de belasting dus 19,50 euro. In de praktijk komt dit neer op een rekeningverhoging voor de Alblasserdamse burger, omdat de bedrijven de hun opgelegde belasting direct doorberekenen aan hun klanten. En omdat de belastingdienst dit als ‘kosten’ ziet, moet over de belasting nogmaals belasting worden betaald aan de Rijksoverheid.

Niet effectief
Die doorberekening van bedrijven was volgens portefeuillehouder Peter Verheij nu net niet de bedoeling: “Ik betreur het dat bedrijven de kosten bij de burger neerlegt, alsof zij belastingautoriteit zijn. Geprobeerd is de kosten te verhalen bij de partij waar dat hoort. Blijkbaar werkt dit niet effectief.”

De ChristenUnie bij monde van Hilko Booij vindt dat de maatregel afgeschaft moet worden: “Het rendement is minimaal. Wij vinden dat de kosten die door de precariobelasting worden gedekt, in het project begroot moet worden. Daarom zijn wij tegen deze belastingvorm.”

Terugdraaien
Ook de VVD was niet tevreden over de gang van zaken: “Wij voelen ons bij de neus genomen, want we zijn niet goed voorgelicht. Dit is algemene belastingmaatregel en het zou gaan om kostendekkende maatregel. Hoe kunnen we de invoering terugdraaien?,” vroeg fractievoorzitter Catharina Leeuwis zich hardop af.

Het CDA was van mening dat zware tijden niet afgewenteld mogen worden op de burgers. Ook over het feit dat er BTW en administratiekosten over het bedrag betaald moeten worden, was de partij niet tevreden. De PvdA wil wel dat de kosten berekend worden en ziet deze belasting als enige mogelijkheid.

Wethouder Verheij beloofde dat de invoering tijdens de bespreking van de perspectiefnota opnieuw aan de orde komt. Een afschaffing van de precariobelasting voor kabels en leidingen sloot hij niet uit.

Drinkwaterbedrijf Oasen, één van de bedrijven die het tarief doorrekende is niet blij met de heffing: “Wij zijn geen commercieel bedrijf. Ons tarief is kostendekkend. Wij vinden dat op een zo primaire voorziening als drinkwater geen belasting geheven zou moeten worden. Het is een bewuste keuze van de gemeente geweest. Ze hadden ook de OZB kunnen verhogen, maar ik denk dat dit te gevoelig lag in Alblasserdam en dat te hard zou aankomen.” aldus een woordvoerder van Oasen.

Geen verkapte OZV
Peter Verheij spreekt een verkapte OZB verhoging tegen. “Dit is absolute speculatie. Het staat helemaal los van de OZB, want deze belasting is voor de kabel -en leidingbedrijven die gebruik maken van en graven in onze grond, niet voor burgers.” Volgens Verheij is de gemeente Alblasserdam behoorlijk coulant geweest: “We hadden de belasting met terugwerkende kracht van de afgelopen vijf jaar kunnen innen, want sinds dien staat het in de verordening. We hebben besloten dit niet te doen, omdat de bedrijven redelijkerwijs mochten verwachten dat we niet meer tot inning zouden overgaan na zoveel jaar. Wel moet de belasting vanaf 2010 worden betaald.” De gemeente Alblasserdam denkt met de heffing een bedrag van 170.000 euro op te halen.

Deel dit bericht via...