ALBLASSERDAM – ING Vastgoed, eigenaar van het Makado in Alblasserdam, blijft er bij dat papegaai Ara voor juwelier Smit het winkelcentrum uit moet. De afgelopen maanden verzamelden Alblasserdammers meer dan 1.500 handtekeningen in de hoop ING te overtuigen van het ‘maatschappelijk belang’ van de 23-jarige vogel. Volgens ING is er geen draagvlak om het dier in het gangpad te laten staan. Inmiddels is eigenaar Willem Smit gesommeerd zijn lieveling het centrum uit te zetten of in ieder geval uit de doorgaande looproute te halen en in zijn winkel te zetten. Smit pikt de gang van zaken niet en bekijkt welke gerechtelijke stappen ondernomen kunnen worden.

“Ara is geen uitstalling”
Enkele maanden geleden, na de verbouwing, werden de regels voor het Makado aangescherpt. Door dit strengere huishoudelijke reglement, dat door de ondernemers onlangs werd getekend om rommeligheid tegen te gaan, is er in geen ruimte meer voor de groenvleugelara, die inmiddels acht jaar in het overdekte centrum woont. Willem Smit, die zelf ook het reglement ondertekende, vindt het flauw dat Ara wordt verbannen: “Dat reglement ging over uitstalling en ik vind Ara geen uitstalling. Dat heb ik vóór het ondertekenen aangegeven en toen heb ik daar niemand over gehoord.”

Smit ziet het niet zitten om de vogel te verhuizen vanuit het gangpad, naar zijn winkel. “Ara heeft altijd buiten gestaan. Per dag wordt hij door minstens honderd mensen aangesproken. Ik ga hem dus niet opeens binnen zetten, dat is hij niet gewend,” aldus de ondernemer.

Details over de juridische stappen wil Smit niet kwijt. “Daarvoor verkeert alles nog in een te vroeg stadium. Dingen die ik nu zeg, zouden later misschien tegen me gebruikt kunnen worden. Ik verwacht later meer te kunnen vertellen.”

Stelling
Als het aan meerderheid van de bezoekers van deze website ligt, blijft de Makado- papegaai Ara gewoon staan waar hij nu staat. Dat blijkt uit een stelling over de vogel, die net iets langer dan een week op deze site stond. Maar liefst 1.090 unieke stemmen werden op de poll uitgebracht. 924 stemmers vinden dat Ara niet uit het Makado mag worden gezet. 166 mensen (15 procent) zien Ara liever uit het centrum vertrekken.