ALBLASSERDAM – Zaterdag 19 maart 2011 werd het jaarlijkse lenteconcert van Chr. muziekvereniging “Soli Deo Gloria” gegeven in zaal Royaal van cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam. Nadat de toeschouwers een plekje hadden gevonden opende de Melodie Percussion Band om 20.00 uur de avond met het spelen van Jubilant Prelude, een bewerking van psalm 150. Voorzitter Liesbeth van Utrecht opende de avond en heette in het bijzonder de jonge muzikantjes van de blazers- en slagwerkklas van harte welkom. Deze vijftien muzikanten zijn nog maar pas begonnen met musiceren en hadden afgelopen zaterdag reeds hun tweede concert.

Tekst en foto’s zijn ingestuurd door Bert Slingerland.

Het voor-de-pauze-programma bestond voornamelijk uit slagwerk. Zowel de MPB, de Jeugd-MPB als de slagwerkklas kwamen aan bod. De MPB speelde een leuk, vlot en gevarieerd programma. De Mallet Polka deed je wanen in Oostenrijk, terwijl de Toccata van J.S. Bach je weer mee terug in de tijd nam. Ook de Canon in D-majeur van Pachelbel werd op geheel eigentijdse wijze gespeeld door de MPB, met als solist op elektrische gitaar Daniël Dudok. De MPB besloot het slagwerk  gedeelte van de avond met de overbekende “mars” Alte Kameraden. Ook deze werd op een geheel eigenwijze gebracht, erg leuk. Tussen de bedrijven door kwamen ook de slagwerkers in opleiding aan bod.

De slagwerkklas, bestaande uit 7 jonge slagwerkers in leeftijd variërend van 7  tot 13 jaar speelde 2 stukjes. Wat een vordering hebben zij al gemaakt ten opzichte van hun performance op het nieuwjaarsconcert. Waar dit alles uiteindelijk toe moet gaan leiden hebben de 4 slagwerkers van de Jeugd-MPB laten zien en horen. Zij zetten hun beste stokjes voor, door twee leuke multi-percussion stukken ten gehore te brengen, Blue Monday en Batteries not Included. Trom, Temple Blocks, Bongo’s, Toms en tikken op de stokjes, alles kwam aan bod. Wat klinkt dat toch alweer heel anders dan alleen de scherpe en doffe trom van “vroeger”.

De fanfare...

Na een korte wissel was de blazersklas aan de beurt om hun vorderingen van de afgelopen maanden te laten horen. Aangevuld met een paar ervaren blazers speelden deze 8 “leerlingen in opleiding” op een zeer behoorlijke wijze drie stukjes met bekend in het gehoor liggende melodieën van Jan de Haan. Bravo voor deze jonge muzikantjes.

Na een korte pauze waarbij het publiek en de muzikanten even een drankje konden nuttigen opende de fanfare, onder leiding van dirigent Jurgen Nap hun deel van de avond met de mars Marchissimo. Een voor een kwamen de diverse instrumentgroepen het podium op gelopen. Erg leuk om te zien. Het programma werd vervolgd met de koraal Meditation the light of the World. Ladyspeaker Corine Platerink kondigde op vakkundige wijze heel de avond de te spelen werken aan, welke overigens ook op groot scherm ondersteunt werden met divers beeldmateriaal. Een bijzonder muziekwerk was het werk Ford Wierickerschans. Dit werk zal ook op het programma staan tijdens het concours waar de fanfare in november dit jaar aan gaat deelnemen. Ook bij de fanfare was er een solistenrol weggelegd voor gitarist Daniël Dudok. Met zijn gitaar vertolkte hij de virtuoze solo in het stuk Europa van Carlos Santana. De fanfare besloot de avond met met lekkere lichte volksdans-muziek met Folk Dances.

De Voorzitter bedankte een ieder voor de inzet en bedankte de dirigenten met een mooie bos bloemen. Tevens bedankte zij het publiek voor hen aanwezigheid en wenste een ieder  wel thuis. Na de toegift van Just a Jazz Thing kwam er een einde aan een leuke muzikale avond met muziekvereniging Soli Deo Gloria.