NIEUW-LEKKERLAND – Zaterdag 26 maart wordt de tweejaarlijkse Lentemarkt van de Nederlands Hervormde Kerk Kinderdijk – Middelweg weer gehouden. De markt begint om 08.30 uur en is te vinden bij de Rehobothkerk aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland (t.h.v. winkelcentrum). De Lentemarkt is een grote (rommel)markt met op regelmatige tijdstippen een openbare verkoping onder leiding van een ervaren veilingmeester, waar waardevolle spullen worden geveild.

Hieronder staat een bericht dat is ingestuurd door Wijnand Groenendijk, voorzitter van de Lentemarktcommissie. 

Elke twee jaar wordt de Lentemarkt georganiseerd en met zeer weinig geïnvesteerd geld worden dan toch ruim veertig kramen gevuld. Een deel van de opbrengst is bedoeld voor een buitenlands project, het andere deel is bestemd voor het onderhoud van de kerkelijke gebouwen. Het buitenlandse project dat is gekozen, betreft een ondersteuning aan de werkgroep Nicaragua. De werkgroep, waar een aantal leden uit de Lekkerlandse gemeente in participeren, is zelf al een aantal keren naar Nicaragua geweest, voor het realiseren van een aantal bouwprojecten. 

Nicaragua is het armste land van Midden-Amerika en behoort tot de armste landen van de wereld. Zo heeft de werkgroep, die uit ca. 30 enthousiaste personen bestaat, huisjes gebouwd in achterstandswijken. De werkgroepleden gaan er op eigen kosten heen en zorgen zelf voor de uitvoering en financiering hiervan. Mede door eigen inbreng is de betrokkenheid en enthousiasme zeer groot. De werkgroep wil ook een bijdrage leveren door de bevolking er bij te betrekken in de vorm van opleidingen.

De werkgroep laat op de Lentemarkt op reële wijze zien en beleven hoe de bevolking daar onder erbarmelijke omstandigheden moet leven. Een aantal teams van de werkgroep zal dit jaar nog naar Nicaragua vertrekken om daar, mede dankzij de opbrengst van de Lentemarkt, 30 huisjes te gaan bouwen. De oudere jeugd doet ook een duit in het zakje door een estafetteloop in de nachtelijke uren te houden, om zo ook het project te ondersteunen.

Brandveiligheid
De markt zal in het teken staan van veiligheid in en rond de woning. Zo is er een brandcontainer aanwezig waar u wordt geleerd hoe een beginnende brand in bijvoorbeeld een keuken of kamer te blussen. Tevens kunt u bij deze stand veiligheidsartikelen kopen zoals brandblussers, rook-/ CO2- melders en branddekens. Ook zal er een stand zijn van een grote firma op het gebied van eerste hulpverlening. Daar kunt u ervaren op poppen wat reanimeren is en hoe een AED (automatische externe defibrillator) werkt. Bij deze stand is tegen sterk gereduceerde prijs eerste hulp materiaal te verkrijgen. Al deze veiligheidsstands kunnen u desgewenst voorlichting geven over wat u moet doen, hoe u iets moet doen en wat u vooral niet moet doen in een noodsituatie.

Ervaring uit het verleden leert ons dat wij als Lentemarktcommissie een zeer druk bezochte markt kunnen verwachten. Zeker als het weer goed is. We hebben twee zeecontainers vol bruikbare tweedehands goederen, boeken, en nieuw toegevoegd dit jaar is tweedehands kinder- en tienerkleding. Voor de jeugd zijn er heel de dag spelletjes te doen aan de hand van een spelkaart. Voor maar € 2,00 kunnen de kinderen 8 spelen doen op het gezellige spellenplein. Ook dit jaar is voor onze bezoekertjes een poppenkast en ze kunnen prachtig geschminkt worden. Speciaal voor hen zal er een luchtkussen aanwezig zijn. Voor de ouderen liggen pakken klaar om het sumoworstelen te ervaren. Als klap op de vuurpijl kunnen de ouderen pijl en boog schieten. Iedereen kan zijn kwaliteiten tonen en de dagwinnaar gaat met een officieel certificaat naar huis.

De altijd vertrouwde enveloppenstand zal er zijn met prachtige prijzen en waar altijd prijs is. Ook aan de inwendige mens is gedacht. In het restaurant is tegen aangename prijzen veel lekkers te verkrijgen. Wat u absoluut niet vergeten mag: Koop bij ons de overheerlijke ambachtelijke oliebollen, zodat u thuis nog eens na kunt genieten van deze gezellige markt. De houtwerkgroep en de ijzerwerkgroep hebben weer met elkaar fantastische nuttige spullen gemaakt, zoals tuinmeubelen van steigerhout, picknicktafels, robuuste mammoetskelters en een zelfgemaakte roeiboot.  Er zullen ook diverse ondernemers vanuit de gemeente met stuntaanbiedingen hun koopwaar aan de man brengen; alles ten bate van het goede doel.

TukTuk
Tevens zullen er deze dag echte Nicaraguaanse taxi’s de bekende tuk tuk rond rijden. Wat is een Lentemarkt zonder het lenteleven? Zo zijn er lammetjes te zien en zullen er volop planten, bloemen en fruit in de aanbieding zijn. Daarnaast zijn er veel zelfontworpen creatieve hebbedingetjes te koop. En is er niets van uw gading bij, dan kunt altijd nog zelf uw sieraden ontwerpen op de Lentemarkt.